VISTA PRÈVIA

Orcel reclama 112 milions al Santander per no haver-lo contractat

El Santander esgrimeix que l'oferta mai es va formalitzar i que només es va tractar d'una carta amb les condicions laborals

andrea-orcel

andrea-orcel

2
Es llegeix en minuts

L’executiu italià Andrea Orcel reclama al Banco Santander 112 milions d’euros per no haver-lo contractat. El jutjat de primera instància número 46 de Madrid ha fixat el 10 de març del 2021 com a data clau en la disputa oberta entre Orcel i Banco Santander del 2018, després que aquest dilluns s’hagi celebrat la vista prèvia del judici i les parts no hagin arribat a cap acord. D’aquesta manera, el pròxim mes de març s’iniciarà el judici civil pel fitxatge frustrat del banquer italià procedent d’UBS, en què serà interrogada com a part implicada la presidenta del Banco Santander, Ana Botín.

El consell d’administració del Santander va decidir no continuar amb el nomenament d’Andrea Orcel com a conseller delegat gairebé quatre mesos després d’anunciar-ho el setembre del 2018 al considerar inassumible haver de fer front en la seva totalitat al pagament d’una indemnització que s’havia compromès a abonar a l’UBS quan va ser ‘fitxat’ per l’entitat càntabra.

El banquer italià va formalitzar el juliol del 2019 la seva ofensiva legal contra el Banco Santander al presentar una demanda després de la cancel·lació d’aquest contracte com a conseller delegat per part de l’entitat. En el seu escrit, Orcel reclamava el compliment del contracte per part de Santander o, en cas contrari, danys i perjudicis per una quantitat pròxima als 112 milions d’euros, incloent el sou que va deixar de cobrar a l’UBS i el que podria haver percebut a Santander.

Una carta no vinculant

El Santander esgrimeix que el contracte mai es va formalitzar, al no donar-se les condicions al que estava supeditat, i que només es va tractar d’una carta amb les condicions de l’oferta. «El consell del Santander continua mantenint que la decisió de no procedir amb el nomenament del senyor Orcel va ser l’adequada i es va gestionar correctament. La decisió correspon ara als tribunals», han indicat fonts del banc a Europa Press.

Per defensar-se, el banc presidit per Ana Botín va posar el cas en mans del seu despatx de capçalera, Uría Menéndez. Per part seva, Orcel va contractar els serveis del bufet De Carlos Remón. 

Notícies relacionades

La decisió presa arran de la proposta de les comissions de nomenaments i retribucions va ser conseqüència de la modificació, després de les negociacions, de les bases sobre les quals el consell va decidir designar Orcel i de la impossibilitat que els costos que havien de compensar les seves remuneracions passades excedissin els que s’havien tingut en compte a l’acordar el nomenament.

Gravació

El fet que Orcel gravés des del gener del 2019 converses privades amb Botín sense el coneixement de la presidenta del banc ha sigut qualificat per l’entitat com una prova de dubtosa qualitat ètica, impròpia d’algú que aspirava a convertir-se en conseller delegat del Santander.