Conseqüències de la Covid

Escrivá assegura que la prestació per a autònoms es prolongarà a partir de l'octubre, com els ertos

«Hi haurà un percentatge molt significatiu d'autònoms que passin a cotitzar menys», assenyala el ministre

escrivaok

escrivaok

2
Es llegeix en minuts

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha avançat aquest dilluns, en declaracions a La Sexta recollides per Europa Press, que la prestació per cessament d’activitat per a autònoms es prolongarà a partir de l’octubre, igual com aconseguirà els expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) vinculats a la pandèmia de la Covid.

Escrivá, que es reunirà aquesta setmana amb les organitzacions d’autònoms per abordar la pròrroga d’aquesta prestació, ha indicat que tots aquells col·lectius que es continuïn veient afectats de manera «directa i intensa» per la pandèmia, com els treballadors per compte propi, continuaran tenint protecció «fins que es tingui una solució al virus».

Quant a la posada en marxa d’un sistema perquè els autònoms cotitzin pels seus ingressos reals, Escrivá ha indicat que totes les organitzacions de treballadors per compte propi estan a favor d’aquesta mesura i que, tot i que existeixen «dificultats tècniques» per implementar aquest sistema, es podrà «resoldre» per a molts col·lectius a fi que els autònoms tinguin millors pensions. «Hi haurà un percentatge molt significatiu d’autònoms que passin a cotitzar menys perquè realment molts tenen ingressos per sota de la cotització mínima i estan cotitzant a aquest nivell», ha indicat Escrivá, que no ha volgut oferir xifres concretes perquè vol presentar-les primer a les organitzacions que representen aquest col·lectiu.

Pressupostos i salari de funcionaris

D’altra banda, sobre si prefereix que els Pressupostos del 2021 tirin endavant amb el recolzament de Ciutadans o bé amb el del bloc independentista, Escrivá s’ha mostrat partidari d’aconseguir el consens més ampli possible, incloent-hi el PP, per tenir realment uns Pressupostos «de país».

Sobre si els Pressupostos contemplaran la congelació del sou dels funcionaris, el ministre ha indicat que el poder adquisitiu dels empleats públics no ha de ser un «tema central» en els comptes públics del 2021.

En tot cas, ha indicat que la massa salarial dels empleats públics ha crescut en els últims dos anys un 8,5% i que s’espera una inflació molt baixa per al 2021.

Notícies relacionades

Per acabar, i en relació amb els canvis que ell creu que s’han d’introduir en el sistema fiscal, Escrivá ha remarcat que la reforma fiscal s’ha de fer per raons estructurals però no per la pandèmia, i que el sistema és «millorable» en diferents direccions. Com a exemple ha posat

el «forat» que suposa el ventall de deduccions actual per als ingressos de l’Estat, tal com ja va denunciar l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) en un informe recent. «Això és com un formatge de gruyère, el que ingresses d’una banda se te’n va per una altra. És una part poc avaluada que té un ampli marge de millora», ha apuntat Escrivá.