Per primera vegada en 10 anys

El Regne Unit entra en recessió al caure el PIB el 20,4% el segon trimestre

És la contracció més gran reportada per una economia europea fins ara, fins i tot per sobre d'Espanya

jmexposito54124535 britain s prime minister boris johnson speaks during questio200717190823

jmexposito54124535 britain s prime minister boris johnson speaks during questio200717190823 / UK Parliament Jessica Taylor

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Regne Unit ha entrat oficialment avui en recessió, per primera vegada en més de 10 anys, després de caure el producte interior brut (PIB) el 20,4% entre l’abril i el juny, el segon trimestre consecutiu de contracció, segons les xifres oficials. És la contracció més gran reportada per una economia europea fins ara, fins i tot per sobre d’Espanya (18,5).

En concret, l’activitat del sector serveis va retrocedir un 19,9% en el segon trimestre, mentre que en l’agricultura va baixar un 4,8%, a més d’una caiguda del 20,2% en les manufactures i del 35% en la construcció.

D’aquesta manera, la caiguda de l’economia britànica suposa la més gran entre les economies desenvolupades arran de la pandèmia, supera la caiguda del 18,5% del PIB d’Espanya, així com els descensos del 13,8% a França i del 12,4% a Itàlia, i duplica la caiguda del 10,1% del PIB d’Alemanya. En el mateix període, l’eurozona va registrar una contracció del 12,1% i els EUA, del 9,5%.

Al juny va començar la recuperació

«La recessió per la pandèmia de coronavirus ha provocat la caiguda més gran registrada en el PIB trimestral», va reconèixer Jonathan Athow, estadístic d’ONS, qui va destacar que l’economia va començar a recuperar-se el juny amb la reobertura de botigues, l’augment de la producció de les fàbriques i la recuperació de la construcció de vivendes.

«Malgrat això, el PIB al juny encara es manté un sisè per sota del seu nivell al febrer, abans que ataqués el virus», va afegir.

En aquest sentit, segons les dades mensuals publicades per l’ONS, el PIB britànic va experimentar un rebot del 8,7% al juny a mida que es va relaxar el confinament, després d’haver crescut un 2,4% el maig, després d’una caiguda rècord del 20% a l’abril.

D’aquesta manera, en els dos mesos des dels mínims del mes d’abril passat l’economia britànica hauria registrat una expansió de l’11,3%, tot i que l’activitat encara es mantindria un 17,2% per sota dels nivells observats el febrer del 2020.

Augment de l’atur

D’altra banda, la crisi del coronavirus va provocar en el segon trimestre de l’any la pèrdua de 220.000 llocs de treball al Regne Unit, cosa que suposa la caiguda més gran en el nombre d’ocupats des dels tres mesos compresos entre el maig i el juliol del 2009, segons l’ONS, mentre que la taxa d’atur es va mantenir en el 3,9%, en gran manera gràcies a l’efecte de les mesures de suspensió del treball implementades pel Govern.

Notícies relacionades

Segons l’ONS, entre l’abril i el juny el nombre d’ocupats al Regne Unit era de 32,92 milions, cosa que representa un increment anual de 113.000 treballadors, però una caiguda de 220.000 d’ocupats en comparació amb el primer trimestre de l’any.

La taxa d’ocupació del Regne Unit en el segon trimestre es va situar en el 76,4%, tres dècimes per sobre del nivell d’un any abans, però dues dècimes menys que en el trimestre precedent.