Els treballadors de Nissan aproven l'acord amb la direcció

Donen el vistiplau per àmplia majoria i pocs vots en contra en una votació a mà alçada

zentauroepp54379468 grafcat466 montcada i reixac  barcelona    los trabajadores 200806205015

zentauroepp54379468 grafcat466 montcada i reixac barcelona los trabajadores 200806205015 / Susanna Saez

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dijous els treballadors de Nissan han aprovat en assemblea l’acord arribat entre sindicats i la direcció de la multinacional per al tancament de les plantes a Barcelona. Ho han aprovat per una àmplia majoria i amb pocs vots en contra en una votació a mà alçada davant la fàbrica de Montcada i Reixac (Barcelona).

Després de més de 36 hores de mediació i mesos de vaga, dimecres a la tarda l’empresa i els sindicats van arribar a un acord pel qual la direcció es compromet a no fer «acomiadaments traumàtics» fins a finals del 2021, data en què està previst que es tanquin les plantes de la Zona Franca, Montcada i Sant Andreu de la Barca. Així, fins aleshores, les baixes només seran voluntàries o per prejubilacions.

Centenars de persones han participat en la votació sobre l’ero que afecta 2.525 treballadors i que suposarà el tancament de les plantes de Nissan a Catalunya.  Els representants dels sindicats CCOO, UGT, CGT i USOC han anat desgranant els detalls de l’acord i a continuació els treballadors, a mà alçada, n’han donat el vistiplau.

Les condicions de l’acord

Les condicions acceptades per la plantilla són les següents: Pla de prejubilacions als nascuts abans del 31 de desembre de 1966, que inclou l’abonament d’un complement fins al 90 % del salari net fins als 63 anys. Per als nascuts el 1967, el 85% fins als 61 anys; els nascuts el 1969, el 80% del salari fins als 61 anys; els nascuts el 1969, el 75% fins als 61 anys, mentre que a la resta d’empleats menors de 50 anys la direcció proposa una indemnització de 60 dies de salari per any treballat sense límit de mensualitats. Els empleats d’aquest últim bloc que es poguessin recol·locar en alguna de les possibles alternatives industrials rebran una indemnització màxima de 50 dies per any treballat (sense límit de mensualitats) i una quantitat de 750 euros per any treballat. 

Notícies relacionades

A canvi, Nissan Motor Ibérica es compromet a no acomiadar cap empleat de forma traumàtica fins al cessament de l’activitat de l’empresa el 31 de desembre del 2021, estudiant conjuntament els excedents. També assumeix el seu paper en una taula tripartita de reindustrialització amb els sindicats i l’administració i apostarà per la recol·locació en els nous projectes industrials que es postulin des d’ara fins a final del 2021 per a les plantes. 

Després de la llum verda a l’acord, els treballadors abandonaran la vaga (de més de 90 dies) després del període de vacances per atendre la producció pendent des del mes de maig. Els més de 2.500 empleats ho faran acceptant les propostes d’indemnització de l’empresa.