Energia

EDP accelera el tancament de les seves centrals de carbó

L'elèctrica sol·licitarà «en els pròxims dies» la clausura de Soto de Ribeira

La central d'Aboño continuarà la seva transformació i mantindrà una part com a suport

undefined54102985 file photo  portuguese electric power company energias de po200714105536

undefined54102985 file photo portuguese electric power company energias de po200714105536 / Pedro Nunes

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

EDP anticipa el tancament de les seves centrals de carbó. L’elèctrica ha avançat aquest dimarts que sol·licitarà la clausura de Soto de Ribera (Astúries) «en pròximes dates», mentre la central d’Aboño 1 continuarà amb el seu procés de transformació per a la crema de gasos siderúrgics per a 2022 i Aboño 2 es mantindrà «com a suport a qualsevol indisponibilitat».

La mesura s’emmarca dins d’una estratègia global que desenvoluparà a Espanya i Portugal de descarbonització del grup en un context en el qual la producció d’energia «depèn cada vegada més de fonts renovables».  Així, EDP ja ha sol·licitat al Govern portuguès el tancament de la central de Sines perquè pugui concloure la seva activitat el gener del 2021.

Notícies relacionades

La central de Soto de Ribera no produeix energia des de fa més d’un any, segons ha informat EDP.  La Central de Sines, amb 1180 megawatts de potència, està aturada des del 25 de gener, després d’un any en què la generació d’energia elèctrica amb carbó va caure a mínims històrics. En aquesta mateixa localització de Sines, EDP està validant el desenvolupament d’un projecte de producció d’hidrogen verd, en consorci amb altres empreses. El projecte s’inclou en el pla d’interès comú europeu i amb potencial d’exportació per via marítima.

«L’increment constant dels costos de producció amb carbó i la més elevada competitivitat del preu del gas natural i les centrals de cicle combinat, les perspectives de viabilitat de les centrals de carbó han disminuït de manera dràstica», apunta la companyia per justificar el tancament. El 30 de juny la meitat de les centrals tèrmiques de carbó a Espanya van deixar d’estar operatives al no haver abordat les inversions necessàries per funcionar amb les restriccions mediambientals imposades per Brussel·les, tot i que la presència del carbó en el mix elèctric ha sigut durant tot l’any molt reduïda. 

Temes:

Energia