La llei que deroga els acomiadaments per baixes mèdiques, aprovada definitivament

La majoria del Ple del Senat recolza la norma, amb 161 vots a favor, 5 en contra i 95 abstencions, després de rebutjar el veto plantejat per Vox

zentauroepp53916493 dos trabajadores de alcoa saludan a otros que llegan a lugo 200701204412

zentauroepp53916493 dos trabajadores de alcoa saludan a otros que llegan a lugo 200701204412 / Carlos Castro

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La llei que deroga l’article 52 d de l’Estatut dels Treballadors, que avala l’acomiadament objectiu per baixes mèdiques acumulades per un temps determinat, ha sigut aprovada definitivament sense canvis amb el vot en contra de Vox i l’abstenció del PP.

La majoria del Ple de la Cambra alta ha recolzat la llei, amb 161 vots a favor, 5 en contra i 95 abstencions, després de rebutjar el veto plantejat per Vox, de manera que és aprovada sense cap modificació respecte al text original del decret llei aprovat pel Govern al febrer.

El senador socialista Juan Antonio Gilabert ha defensat l’eliminació de l’article 52 d perquè «sobraven raons per treure’l» ja que emanava «desconfiança sobre els metges o les mútues» i perjudicava en gran manera discapacitats, dones i persones de més edat.

A més, ha recordat, «quan una persona es cura i es cuida» està ajudant el seu entorn, ja que les causes més comunes d’absentisme per malaltia es basen en malalties víriques, és a dir, «quan una persona no va al seu lloc de treball, evita contagis».

«Increment de l’absentisme laboral»

En la defensa del seu veto, el senador de Vox Jose Manuel Marin ha assegurat que amb la derogació de l’acomiadament per malaltia «no s’aconseguirà la flexibilitat del mercat de treball, sinó un increment de l’absentisme laboral», per la qual cosa ha considerat que es tracta d’una llei «inadequada».

També «inoportuna», perquè elevarà l’atur, quan el que necessita el mercat de treball és una reforma amb «amplis consensos» i no una derogació.

Notícies relacionades

El 25 de març, el Ple del Congrés va convalidar aquest decret llei que havia de ser ratificat al més aviat possible per evitar una sanció europea, ja que una sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) obliga Espanya a corregir aquest aspecte de la normativa laboral.

L’article 52 d avalava l’acomiadament objectiu «per faltes d’assistència a la feina fins i tot justificades però intermitents, que arribin al 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius, sempre que el total de faltes d’assistència en els dotze mesos anteriors arribi al 5% de les jornades hàbils, o el 25% en quatre mesos discontinus dins d’un període de dotze mesos».

Temes:

Acomiadaments