càrrec europeu

Calviño deixa en mans de Sánchez ser candidata a presidir l'Eurogrup

Diu que és el president del Govern que prendrà la decisió sobre la candidatura d'Espanya en funció de l'«interès públic»

La vicepresidenta econòmica creu que el fet que el seu nom soni entre els favorits és «un senyal de la confiança» a Espanya

zentauroepp43620913 nadia calvi o180605142655

zentauroepp43620913 nadia calvi o180605142655

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La vicepresidenta econòmica del Govern, Nadia Calviño, considera positiu «que s’estigui parlant d’un candidat espanyol» per ocupar la presidència de l’Eurogrup, que deixarà vacant el pròxim 12 de juliol el portuguès Mário Centeno. Un fet que amaga, segons la seva opinió, «un clar senyal de confiança» a Espanya. Tot i així, de moment no aclareix si el Govern espanyol farà un pas endavant i formalitzarà oficialment la presentació de la seva candidatura a presidir l’Eurozona. 

«No especularé. Aquesta tarda coneixerem quin és el procediment, analitzarem en els pròxims dies les alternatives i el president del Govern (Pedro Sánchez) prendrà la decisió oportuna tenint en compte l’interès públic i quina és la millor decisió per a Espanya», ha assenyalat en una compareixença prèvia a l’Eurogrup en la qual Centeno, que ha ocupat durant els últims dos anys i mig el càrrec, llançarà el procediment de selecció i informarà sobre els terminis per presentar candidatures.

«Tots els mitjans, no només nacionals. Tots els mitjans internacionals a l’hora de parlar de les diferents alternatives presenten Espanya com un dels candidats al lloc i això demostra un reconeixement i una confiança en el nostre país i ha de ser valorat positivament pel que diu del nostre paper en l’àmbit europeu i internacional», ha reiterat Calviño que malgrat la mitjana dotzena d’intents s’ha negat a confirmar si el lloc li interessa o si Espanya ha començat a fer gestions entre bambolines per veure els recolzaments amb els quals podria comptar entre els altres Estats membres. 

Terna de potencials candidats

Notícies relacionades

«La decisió sobre aquesta qüestió competeix al president del Govern i és qui en els pròxims dies haurà de definir quina és la posició del nostre país tenint en compte l’interès general que ha de guiar l’actuació d’Espanya en les institucions europees i l’àmbit internacional en general», s’ha limitat a reiterar. El seu nom en tot cas no és l’únic que sona per dirigir aquest organisme informal que reuneix els ministres d’Economia dels països de l’Eurozona. En la terna, segons han confirmat fonts europees, també figuren el liberal luxemburguès Pierre Gramegna i el conservador irlandès, Paschal Donohoe

Tot i que cap dels dos ha confirmat el seu interès pel lloc ni els seus països han mogut fitxa, Gramegna, un dels ministres més veterans de l’Eurogrup, sí que ha admès recentment que seria un «honor» aconseguir el càrrec pel qual ja va competir el desembre del 2017, quan va ser elegit Centeno, tot i que en aquell temps amb un hàndicap important: el també luxemburguès Jean-Claude Juncker presidia en aquell temps la Comissió Europea. Gramegna és ministre de Finances del seu país des del 2013, està considerat com un moderat i se’l veu com a teixidor de compromisos compromís.