DISTRIBUCIÓ

El 68,8% del petit comerç no ha sigut capaç de vendre 'online' durant el confinament

Més de la meitat de les botigues han hagut de recórrer a crèdits per superar el tancament per la Covid-19

cmontanyes18694807 barcelona 22 03 2012 el presidente de los hoteleros  jordi c170224175810

cmontanyes18694807 barcelona 22 03 2012 el presidente de los hoteleros jordi c170224175810 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El petit comerç no ha sigut capaç de compensar el tancament pel confinament  amb els ingressos generats per la venda ‘online’. Un estudi de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC) constata que el 91,5% dels comerços confessen que la venda a distància no els ha permès mantenir la facturació. Durant l’estat d’alarma, el 68,8% dels comerços no ha sigut capaç de mantenir ni tan sols l’activitat de venda a través d’internet. Entre els que sí que han fet aquest tipus de venda, la gran majoria ha triat com a via de contacte amb els clients les aplicacions de missatgeria amb un 72,5%, seguida de les xarxes socials amb un 42,8% i de la pàgina web amb un 40,4%. 

Més de la meitat dels establiments de comerç minorista, un 52,5%, s’han vist obligats a sol·licitar algun tipus de préstec a entitats bancàries a conseqüència de la greu crisi econòmica derivada de la Covid-19. A més, tal com es desprèn dels resultats d’aquesta enquesta feta per la CEC, en la qual han participat 1.875 persones, la majoria de comerciants que han iniciat aquest tràmit s’han trobat amb dificultats en el procés; un 32% declara que la tramitació li ha resultat complicada i l’11,3% ha vist rebutjada la seva sol·licitud. Tan sols un terç dels enquestats, el 36,3%, afirma no haver tingut problemes amb la concessió.

Notícies relacionades

Juntament amb les dificultats d’accés al finançament, els costos fixos, com el lloguer, es perfilen com un altre dels grans problemes als quals ha hagut de fer front el petit comerç. A la pregunta sobre si s’ha pogut negociar el preu del lloguer davant de la situació de cessament d’activitat, una mica més d’un terç dels enquestats (33,7%) descarten aquesta possibilitat al ser ells mateixos els propietaris del local o tenir un préstec hipotecari amb una entitat bancària; i més d’un quart dels comerços (26,9%) afirmen no haver pogut arribar a un acord i han continuat abonant aquests costos íntegrament. Davant ells, l’11,4% dels comerços afirma haver pogut ajornar-lo, el 15,2% haver obtingut una rebaixa del preu, i finalment, el 7,3% haver aconseguit la condonació del pagament durant aquest període.

Aquestes dades han fet que molts comerços considerin insuficient la moratòria al lloguer dels locals comercials aprovada pel Govern, tan sols el 8,6% dels enquestats considera aquesta mesura suficient, la qual contrsta amb el 20% que opina que el termini hauria de ser més gran i el 63,3% que creu que s’hauria de complementar amb altres ajuts.