ESTRATÈGIA EUROPEA

La UE aconsella una reobertura gradual de fronteres per salvar el turisme

La Comissió Europea adopta un nou full de ruta perquè es reprenguin els viatges en els pròxims mesos de forma segura i impulsar la temporada estiuenca

El pla advoca per aixecar de forma gradual les restriccions a les fronteres internes de la UE començant per les zones amb un perfil epidemiològic similar

zentauroepp52721372 rome  italy   10 03 2020   a view of a nearly empty street i200310200028

zentauroepp52721372 rome italy 10 03 2020 a view of a nearly empty street i200310200028 / RICCARDO ANTIMIANI

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

No hi ha dates ni obligació de seguir les recomanacions però la Comissió Europea ha adoptat aquest dimecres un nou full de ruta amb què pretén evitar un desconfinament descontrolat aquest estiu a la Unió Europea i donar una empenta a un sector turístic que representa el 10% del producte interior brut, ocupa més de 25 milions de persones i és vital per a l’economia europea. L’estratègia inclou recomanacions per aixecar gradualment les restriccions de viatge, el restabliment del transport de forma segura, directrius sobre els protocols a seguir per hotels i mitjans de transport així com criteris per incentivar l’ús de bons en comptes de reemborsos per als viatges cancel·lats.

Obertura gradual de fronteres

La Comissió Europea recomana als governs un aixecament gradual dels controls fronterers i les restriccions de viatge entre els estats membres, amb un enfocament flexible en tres fases que permeti restaurar aquest estiu la lliure circulació de moviments partint d’«un triangle equilibrat» d’elements que tinguin en compte la situació epidemiològica, les mesures de contenció durant tot el viatge –per garantir la distància social–  així com altres consideracions econòmiques i socials de manera que es prioritzi inicialment els moviments transfronterers en àrees clavi d’activitat. Si la situació sanitària no permet un aixecament general de les restriccions de viatge, Brussel·les proposa aplicar avançar per fases, eliminant primer les restriccions entre àrees o estats membres amb «una situació epidemiològica prou similar». Hauran de mantenir-se, no obstant, les mesures de distància física i un rastreig efectiu de les persones, així com disposar de prou capacitat per fer tests. «No podem prescriure quan el país A o B han d’obrir les fronteres al turisme. Els estats membres ho faran de manera gradual, no de cop. Això reflecteix la situació diferent dels nostres països i és una cosa que hem d’acceptar», ha explicat el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton

el pla contempla, en cooperació amb el Centre Europeu per al Control i Prevenció de Malalties (ECDC), la creació d’un mapa que determinarà les àrees menys afectades pel virus i entre les quines els viatges podran flexibilitzar-se. En tot cas, els governs hauran de garantir «proporcionalitat» i «no discriminació» entre els ciutadans europeus. És a dir, si França per exemple decideix eliminar les restriccions a la lliure circulació de persones amb Espanya ho haurà d’aplicar a tots els residents espanyols independentment de la seva nacionalitat. A més, la informació serà clau per recuperar la normalitat i crear prou confiança entre ciutadans i empreses i d’aquí la intenció d’oferir «informació en temps real» a ciutadans i empreses sobre la situació als llocs de destinació elegits.

Protocols sanitaris en hotels

Per augmentar la confiança dels turistes i treballadors, Brussel·les proposa noves directrius en relació amb el transport i els serveis turístics, amb l’establiment de protocols sanitaris i de seguretat per a allotjaments i hotels. «Aquestes mesures han de ser flexibles i promoure el desenvolupament de solucions diferenciades depenent de la situació sanitària local i permetent una reobertura gradual de segments turístics». Entre els criteris s’esmenten l’evidència epidemiològica, l’existència d’una capacitat sanitària local suficient tant per a residents com turistes així com una capacitat de rastreig de possibles contagis. Les empreses turístiques que ho necessitin poden recórrer a la iniciativa europea d’inversions per a la pandèmia per finançar mesures com la neteja d’espais i adaptació d’aquests als nous requisits de seguretat, la compra d’equipaments de protecció així com la formació dels empleats. «L’hostaleria ha de saber quins protocols sanitaris ha de complir i quin material necessita per acollir visitants», ha explicat Breton en relació amb la neteja o desinfecció d’espais, l’ús de mascaretes i la disposició d’habitacions buides per a turistes potencialment infectats. «Tot això ha d’estar disponible perquè els turistes puguin elegir destinació i sàpiguen que poden rebre el mateix tractament allà on vagin», ha defensat el comissari francès.

Sense límits als passatgers als avions

Quant al transport, Brussel·les dona suport a la normalització del sector (aeri, marítim, ferroviari i per carretera) però insisteix que totes les mesures que s’adoptin hauran de ser coordinades, proporcionades, no discriminatòries i limitades en el seu àmbit i durada al necessari per protegir la salut pública. Les recomanacions assenyalen que el contacte entre passatgers i treballadors, així com entre els mateixos viatgers, haurà de ser limitat, però Brussel·les no posa límits concrets al nombre de persones que poden viatjar en trens o avions, de manera que només indiquen que «quan sigui possible» s’haurà de reduir la densitat de passatgers. «Quan no es pugui conservar la distància social serà necessari utilitzar mascaretes i els sistemes de ventilació de l’aeronau han de funcionar a ple rendiment», ha indicat la vicepresidenta de la Comissió, Margrethe Vestager, sobre la situació als avions. Segons Brussel·les, l’Agència Europea de Seguretat Aèria i l’ECDC especificaran «mesures de mitigació de riscos» addicionals per abordar el problema de la distància física a bord.

Rastreig de persones

Notícies relacionades

La Comissió Europea parteix de la base del potencial que ofereixen les aplicacions de rastreig instal·lades als telèfons mòbils per ajudar les autoritats públiques a avaluar la propagació del virus i ajudar a contenir-lo, especialment en la nova fase de desconfinament. L’ús d’aquestes aplicacions haurà de ser, no obstant, voluntari, transparent, temporal, segur, basar-se en la tecnologia Bluetooth i ser interoperatiu entre sistemes i fronteres. «Els ciutadans europeus han de poder rebre alertes sobre possibles infeccions de forma segura i protegida, siguin on siguin a la UE, i a través de qualsevol aplicació que utilitzin», assenyala la Comissió.

Cupons en comptes de reemborsos

Sota la legislació europea actual, els viatgers poden optar entre el reembors del bitllet i un cupó en cas de la cancel·lació del bitllet (d’avió, barco o autobús) o el paquet de viatge. La Comissió Europea reafirma aquest dret dels consumidors però davant dels problemes de liquiditat a què s’enfronten les empreses turístiques suggereix incentivar l’ús de bons fent que els vals o bons siguin més atractius per als consumidors de manera que estiguin protegits en cas d’insolvència de l’empresa emissora, tindran un període de validesa mínim de 12 mesos i es mantingui la possibilitat de reembors si un any després no s’ha utilitzat. També han d’oferir al viatger prou flexibilitat per mantenir la ruta desitjada, sota les mateixes condicions, i fins i tot la possibilitat de transferir-ho a un altre viatger.