plans del Govern

Montero descarta una baixada o pujada «massiva» d'impostos

La ministra rebutja també realitzar «cap tipus d'ajustament» als empleats públics

La responsable d'Hisenda calcula que els ingressos tributaris cauran un 5% aquest any per la pandèmia

montero-impuestos / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat aquest divendres que «el Govern no es planteja ni una baixada massiva d’impostos ni una pujada massiva d’impostos». L’Executiu, ha afegit, només té previst «donar tràmit amb celeritat» a la seva proposta de creació de dos nous tributs que estudia ja el Congrés (els impostos sobre determinats serveis digitals o ‘taxa Google’ i sobre transaccions financeres o ‘taxa Tobin’) i «accelerar la tramitació» de la llei de lluita contra el frau fiscal, que està «a punt d’entrar» al Parlament.

La també portaveu del Govern ha estimat que els dos nous impostos podrien entrar en vigor en l’últim quadrimestre de l’any, tret que els diputats decideixin el contrari en el tràmit d’esmenes als projectes de llei aprovats pel Consell de Ministres el febrer passat. «Especialment, l’impost digital, perquè el de transaccions financeres té una mica més de complexitat a l’hora de posar-lo en marxa, però tenim el dispositiu preparat», ha puntualitzat.

Hisenda va calcular al febrer que aquests dos tributs permetran a l’Estat recaptar 1.818 milions d’euros a l’any. El ministeri va rebaixar les seves expectatives d’ingressos amb la taxa digital a 968 milions, davant els 1.200 milions que va incloure en el fallit projecte de Pressupostos del 2019. Amb l’impost sobre transaccions financeres, per la seva banda, Hisenda preveu obtenir 850 milions més.

Caiguda de la recaptació

Durant la roda de premsa de presentació del Pla d’Estabilitat 2020-2021 enviat a la Comissió Europea, Montero ha revelat que el Govern preveu que la recaptació tributària caigui un 5% aquest any, amb descensos del 2,4% en l’impost de la renda, del 8,7% en societats, del 5,2% en l’IVA, del 6,5% en els especials, del 37,9% en transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i del 5,75% en les cotitzacions socials.

Notícies relacionades

La ministra ha assegurat que la recaptació per l’IRPF  serà «menor que en crisi anteriors» gràcies a les mesures de «protecció de les rendes» aprovades per l’Executiu (prestació de l’atur per a treballadors afectats per ertos que no haguessin generat el dret a cobrar-la i mesures per als autònoms). En aquesta línia, ha afirmat que «no està previst fer cap tipus d’ajustament en matèria del sector públic», com una possible rebaixa salarial als funcionaris. També ha afirmat que la reobertura de l’activitat econòmica i de la mobilitat afavorirà els ingressos tributaris lligats al consum en la segona part de l’any. 

Montero, així mateix, ha justificat que el Govern no aprovi nous ajornaments o exempcions especials d’impostos, com li reclamen sectors empresarials: «Per poder mantenir aquest nivell de despesa pública, per poder fer front als sectors més vulnerables, fonamentalment els ciutadans o les pimes i autònoms, és evident que també les arques públiques han de recaptar una part de la seva previsió d’ingressos de principis d’any. En qualsevol cas, sempre les empreses poden sol·licitar els ajornaments que de forma global contempla la llei general tributària, i també amb els recàrrecs consegüents en el cas que així es concedeixin».