30 d’oct 2020

Anar al contingut

La reindustrialització del Covid

Mascaretes 'made in Spain'

Grup Mondragón porta les seves pròpies màquines de la Xina per fabricar el material sanitari a Guipúscoa

La companyia preveu mantenir la producció més enllà dels 60 milions de protectors quirúrgics acordats amb Sanitat

Juan Fernández Alejandro García

A finals de la setmana que ve està previst que vegin la llum les primeres mascaretes quirúrgiques del tipus 2R (de màxima protecció) que comença a fabricar l’empresa de material hospitalari Bexen Medical, situada a Hernani (Guipúscoa) i pertanyent al grup Mondragón. No es tracta d’una producció excepcional per atendre la falta de material sanitari que ha generat el Covid-19, sinó de l’explotació d’una nova línia de negoci en una companyia que té 42 anys d’experiència en el sector mèdic. Ben aviat, el ‘made in China’ que surt a les mascaretes que circulen pel país conviurà amb el made in Spain que portaran les peces elaborades per aquesta firma basca.

De moment, l’entitat ha tancat un contracte amb el Govern per posar a disposició de les autoritats sanitàries 60 milions de mascaretes al llarg dels pròxims sis mesos, a raó de 10 milions per mes, però les seves intencions són continuar fabricant i comercialitzant aquest protector en el futur, ja que amb tota seguretat tindrà una gran demanda quan s’acabi el confinament. «No és una adaptació de la nostra activitat, sinó una ampliació. La fabricació de mascaretes serà una producció addicional que s’afegirà a les línies que ja teníem», explica Carlos Arsuaga, director general de la companyia.

Inversió

La vocació de permanència d’aquesta nova activitat queda provada amb la inversió duta a terme per posar-la en marxa. Dins diferents camions de l’Exèrcit, aquest dilluns passat arribaven a les instal·lacions que Bexen Medical té a la localitat biscaïna d’Etxebarria, les tres màquines que fabricaran les mascaretes, després d’aterrar a l’aeroport de Torrejón (Madrid) procedents de la Xina. Una quarta màquina, similar a aquestes i com elles valorada en 400.000 euros, ha quedat instal·lada a la Unitat de Farmàcia que l’Exèrcit té a Burgos per afegir-se a la producció de mascaretes.

Amb la posada en funcionament d’aquesta maquinària ha culminat l’operació que va començar el 13 de març, un dia abans de la declaració de l’estat d’alarma, quan l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris va contactar amb la firma guipuscoana a la recerca de material de protecció de primera necessitat davant el desproveïment d’EPIs que començava a provocar la propagació del coronavirus.

Fa quatre dècades que Bexen Medical subministra als hospitals de tot el país sondes, xeringues, bosses parenterals i altres elements d’ús mèdic, però ni fabricava mascaretes ni disposava dels mitjans tècnics per fer-les. No obstant, els responsables de la companyia van trobar en la seva pròpia corporació la solució al repte que li havien llançat les autoritats sanitàries: Mondragón Assembly, filial pertanyent al mateix grup industrial, compta amb una planta a Kunshan (Xina) en què sol fabricar maquinària que sí que és capaç d’elaborar mascaretes.

A contra rellotge 

Ha sigut en aquestes instal·lacions on, en temps rècord i a contrarellotge, s’han dissenyat i acoblat les quatre màquines que a partir de la setmana que ve ajudaran a pal·liar el dèficit d’aquest article tan demanat pels hospitals i les farmàcies de tot el país. Per aconseguir-ho, la companyia ha contractat 22 operaris que treballaran les 24 hores del dia, repartits en quatre torns, durant els set dies de la setmana. «La producció anirà destinada íntegrament al mercat nacional, el que permetrà reduir la nostra dependència d’altres països», comenta Arsuaga en relació amb els plans del Govern de disposar a Espanya de línies industrials de perfil estratègic.

El model de mascareta que fabricarà Bexen Medical figura entre els de més protecció del mercat, ja que compta amb un filtre interior de ‘meltblown’, una fibra sintètica d’alta gamma que s’elabora a molt poques fàbriques, la majoria situades a la Xina, Turquia i Rússia, i la provisió de la qual ha sigut un dels reptes més grans per posar en marxa la producció.

finals del 2020, una vegada entregades les mascaretes que ha acordat amb el Ministeri de Sanitat, la firma basca té previst traslladar les tres màquines fins a la seva seu central, situada a Hernani, per continuar des d’allà l’elaboració i comercialització d’aquest article.