Clatellada econòmica del coronavirus

L'Eurogrup acorda un pla de 500.000 milions davant el coronavirus

El pacte ha sigut possible després del pacte entre Alemanya, França, Espanya, Itàlia i els Països Baixos

Calviño celebra els fons disposats a favor de treballadors, empreses i estats, que no inclouran condicionalitat

zentauroepp52366488 file photo  european union flags fly outside the european co200219173559

zentauroepp52366488 file photo european union flags fly outside the european co200219173559 / Yves Herman

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Vint-i-quatre hores després de l’estrepitós fracàs de dimecres passat, nit en blanc inclosa, els ministres d’Economia i Finances de la UE han aconseguit posar-se d’acord aquest dijous sobre el primer gran paquet de mesures d’emergència per fer front a l’impacte econòmic del coronavirus, amb un volum de liquiditat de més de 500.000 milions d’euros. L’acord, una triple xarxa de seguretat per protegir governs, empreses i treballadors, recull que no hi haurà condicionalitat macroeconòmica per accedir als préstecs del Fons de rescat europeu, si algun país necessita liquiditat per finançar els costos del coronavirus, i inclou el compromís d’explorar la creació d’un Fons de recuperació

El pacte ha sigut possible passades les deu de la nit després d’una nova i intensa jornada de reunions bilaterals i trucades al més alt nivell polític. De fet, la reunió de l’Eurogrup hauria d’haver començat inicialment a les 5 de la tarda tot i que s’ha anat retardant al llarg de la tarda a causa de la falta de consens. Primer s’ha posposat fins a les 6, després fins a les 7 de la tarda i al final ha començat passades les 9.30 de la nit una vegada que els Països Baisos, Itàlia, Espanya, França i Alemanya havien beneït el pacte. 

«Hem aconseguit un bon acord a l’Eurogrup, amb una xarxa de seguretat triple per a treballadors, empreses i estats en la lluita contra el Covid-19», ha celebrat la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, a la xarxa social twitter. «Continuarem treballant en mecanismes comuns de finançament per a la recuperació econòmica», ha afegit.

 

 

El ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, també ha valorat positivament el fet que Europa s’hagi mostrat a l’altura de la gravetat de la crisi. «Excel·lent acord entre els ministres de finances europeus sobre la resposta econòmica al coronavirus: 500.000 milions d’euros disponibles immediatament», ha dit, valorant positivament el fet que Europa s’hagi mostrat finalment a l’altura de la gravetat de la crisi gràcies al pla econòmic més important i ràpid adoptada mai en la seva història. Precisament Le Maire, juntament amb el seu col·lega alemany, Olaf Scholz, han intervingut en els últims dies per evitar un fracàs que hagués sumit l’Eurozona en una greu crisi de credibilitat.

Satisfet també s’ha mostrat el seu col·lega holandès, Wopke Hoekstra, convertit en els últims dies en el dolent de la pel·lícula per les resistències del seu país a respondre amb solidaritat i ambició a les peticions dels països del sud més colpejats per aquesta crisi. «Després de llargues i intenses converses en els últims dies hem arribat a una bona conclusió. Hem aconseguit un acord raonable junts perquè Europa i els Països Baixos fem davant el coronavirus», ha valorat.

Triple xarxa de seguretat

El pla, tal com estava previst, es basa en tres pilars. El primer, una línia de crèdit a través del Mecanisme Europeu d’Estabilitat o fons de rescat (MEDE) per valor de 240.000 milions d’euros. Els països que necessitin ajuda podran demanar un finançament de fins al 2% del seu PIB (25.000 milions en el cas d’Espanya) a baixos tipus d’interès, tot i que només per finançar les despeses sanitàries relacionades amb el Covid-19. «L’únic requisit serà que els Estats membres de la zona euro que sol·licitin recolzament es comprometin a utilitzar aquesta línia de crèdit per recolzar el finançament nacional dels costos directes i indirectes sanitaris, tractaments i prevenció relacionats amb el Covid-19», ha explicat el president de l’Eurogrup, Mário Centeno.

«Hem sigut explícits en el fet que només les despeses sanitàries relacionades amb el coronavirus», ha recalcat també el seu col·lega holandès sobre la solució pactada, deixant clar que en el moment en què un país necessiti finançar altres costos econòmics s’aplicarà la regla normal i la condicionliatat macroeconòmica. Una vegada que els líders de la UE recolzin l’acord i es compleixin els tràmits parlamentaris nacionals, els fons podrien ser accessibles en un termini de dues setmanes, segons ha indicat el director executiu del MEDE, Klaus Regling.

El segon pilar és el fons de garanties del Banc Europeu d’Inversions de 200.000 milions a partir dels avals dels Estats membres (de 25.000 milions) per recolzar les petites i mitjanes empreses i el tercer, el nou Fons de reassegurança d’ocupació SURE, proposat per la Comissió Europea per finançar els ertos, i que comptarà amb un import de 100.000 milions a partir de garanties que hauran de posar els Estats membres. Segons ha celebrat Hoekstra després de la reunió, els Països Baixos han aconseguit el compromís que el fons només tindrà caràcter temporal, mentre duri l’emergència del coronavirus, i que el seu àmbit d’aplicació s’estendrà en el sector sanitari.

Un pla de recuperació

Notícies relacionades

A aquests tres ingredients s’ha sumat el compromís de començar a treballar sobre un «Pla de recuperació» per impulsar inversions i donar suport a la reconstrucció de l’economia europea que, segons han alertat els dirigents europeus entrarà en recessió, però sense menció a l’emissió de deute conjunt que reclamaven Espanya o Itàlia per finançar conjuntament els costos de la reconstrucció. «Rebutgem i ens continuarem oposant als eurobons. Creiem que aquest concepte no ajudarà Europa ni els Països baixos a llarg termini», ha insistit Hoekstra que també ha aconseguit arrencar el compromís que aquest nou fons serà «temporal, selectiu i proporcional als costos extraordinaris de la crisi actual i ajudarà a repartir aquests costos en el temps a través d’un finançament adequat», assenyala l’acord que no diu ni com es finançarà ni el possible import.

La pilota passarà ara a la taula dels caps d’estat i de governs de la UE que seran els responsables de donar indicacions polítiques sobre «els innovadors instruments de finançament» i l’estratègia a llarg termini a seguir. El compromís dels governs europeus esmenta, no obstant, el paper central que jugarà el nou Marc Financer Plurianual de la UE que, segons ha indicat Centeno, haurà de reflectir l’impacte de la crisi i la mida dels desafiaments als quals s’enfronta la UE. «Aquesta nit, Europa ha demostrat que pot complir quan hi ha voluntat», ha celebrat el comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni.