Renda bàsica contra Covid-19

CEOE no es reunirà amb Treball per deslleialtat del Govern als empresaris

Les patronals neguen haver sigut partícips de la negociació d'un ingrés mínim vital

Acusen el Govern de coalició que presideix Pedro Sánchez de «manipulació interessada»

undefined52929990 spanish prime minister pedro sanchez  l  and spanish deputy 200327192830

undefined52929990 spanish prime minister pedro sanchez l and spanish deputy 200327192830 / MARISCAL

3
Es llegeix en minuts
EFE

Les patronals d’empresaris CEOE i Cepyme han assenyalat que aquest divendres no acudiran a la reunió prevista amb el Govern i els sindicats sobre el diàleg social davant de la «deslleialtat» que ha mostrat l’Executiu amb els empresaris a l’assenyalar que analitzen un ingrés mínim vital transitori.

Les dues confederacions han negat aquest dijous, en un comunicat, que se’ls hagi fet partícips de la negociació d’un ingrés mínim vital «ni que s’hagi sotmès a la seva discussió en el diàleg social».

Les patronals han mostrat les seves discrepàncies amb el comunicat que ha emès la Vicepresidència segona que dirigeix Pablo Iglesias i en el qual s’assenyala que aquest ha pogut constatar, mitjançant converses telefòniques, que grans empresaris de grups econòmics molt rellevants veuen adequada i positiva la implantació d’un ingrés mínim vital transitori o «pont» fins a la creació d’un de permanent.

Segons la Vicepresidència segona, Iglesias hauria intercanviat diferents documents amb el president de la CEOE, Antonio Garamendi.

Les patronals neguen haver sigut partícips de la negociació d’aquesta iniciativa i han acusat el Govern de coalició de «manipulació interessada» perquè donin suport a una proposta de partit que «no té res a veure amb un acord consensuat en el que hauria de ser el curs habitual amb els interlocutors socials, que formen part de la taula de diàleg i que sempre han estat d’acord en no deixar ningú enrere en aquesta crisi».

En aquestes condicions, han explicat que «es fa impossible participar demà en la reunió a què hem sigut convocats pel Ministeri de Treball».

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha assenyalat precisament aquest dijous al Ple del Congrés que diversos ministeris treballen en una proposta per implantar una renda bàsica o un ingrés mínim vital al més aviat possible, però no ha avançat aquest esquema.

El vicepresident de Drets Socials i per a l’Agenda 2030, Pablo Iglesias; els ministres de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, han mantingut avui reunions amb CCOO, UGT i amb les organitzacions del Tercer Sector, com Càritas, Cermi, Oxfam, AEPN, Facua i Plataforma del Tercer Sector per tractar aquest ingrés.

Segons el comunicat de vicepresidència aquests agents socials han donat suport a la posada en marxa amb caràcter urgent d’un ingrés mínim vital pont que garanteixi que les persones més vulnerables comptin amb ingressos amb què poder afrontar aquesta crisi.

CCOO ha reconegut aquesta trobada però en una nota de premsa no revela que s’hagi tractat aquest ingrés mínim vital transitori i el secretari general del sindicat, Unai Sordo, només ha afegit «la necessitat de dotar d’una prestació social d’emergència per als milers de treballadores i ciutadans que han perdut els seus llocs de treball o els seus ingressos».

«És necessari avançar en definir un ingrés mínim vital» ha incidit CCOO, que ha recordat la iniciativa legislativa popular que ja plantejava una renda mínima.

Notícies relacionades

Per la seva part, la UGT ha remès un altre comunicat en el qual el seu secretari general, Pepe Álvarez, valora «la iniciativa del Govern de posar en marxa una renda mínima extraordinària» o un «ingrés mínim pont» que suposi una xarxa per a persones com els aturats anteriors a aquesta crisi que no cobraven cap mena de prestació, o de totes les persones que treballaven en l’economia submergida i actualment no tenen ingressos.

UGT assenyala que «no es tracta de la Llei d’Ingressos Mínims (promesa del Govern de coalició) amb una implantació que serà complexa, sinó una mesura extraordinària, conjuntural i transitòria» ja que «l’emergència requereix agilitat i atendre les demandes peremptòries de la ciutadania».