Crisi del coronavirus

Treball estudia ampliar per a certs sectors la cobertura dels ertos per força major

Els negocis més damnificats podran prolongar les suspensions i estar exemptes de pagar entre el 75% i el 100% de les cotitzacions socials, més enllà de l'estat d'alarma

rosas51721706 yolanda diaz toma posesion ministra trabajo200116170525

rosas51721706 yolanda diaz toma posesion ministra trabajo200116170525 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les empreses dels sectors més damnificats per la crisi del coronavirus i al seu torn limitades pel confinament decretat pel Govern central podran acollir-se als beneficis actuals per a un erto a causa de força major més enllà de l’estat d’alarma. Aquesta és la «sortida tècnica» i el plantejament sobre el qual operen el Ministeri de Treball, tal com ha avançat aquest dimecres la ministra Yolanda Díaz, en una trobada telemàtica amb la patronal Pimec. «Hem de treballar-ho bé i ha de ser debatut en el Govern, però tenim aquesta inquietud», ha afirmat la ministra.

Erto a causa de força major

Actualment i des de la seva aprovació en el BOE el 18 de març, les empreses que hagin hagut de paralitzar la seva activitat a causa d’una decisió directa del Govern poden efectuar un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) a causa de força major. Això comporta, després de les mesures aprovades excepcionalment per l’Executiu, una exoneració del pagament de cotitzacions a la Seguretat Social d’entre el 75% i el 100%. També una cobertura per als treballadors via prestació d’atur, ja que el Govern ha eliminat excepcionalment la cotització mínima exigida i el cobrament de la prestació no resta dret a percebre-la en un futur. No obstant, els beneficis per a les empreses vencen una vegada s’aixequi l’estat d’alarma; ara mateix previst per al 26 d’abril.

Perfils més recurrents

Notícies relacionades

El perfil més recurrent és una companyia de l’hostaleria, la restauració, el comerç al detall o el sector turístic; que després de la declaració de l’estat d’alarma tenen prohibit obrir les seves portes el públic. Segons les últimes dades del Departament de Treball, a Catalunya un total de 85.115 empreses han registrat un erto vinculat amb el Covid-19 i el 96% l’han justificat a causa de força major. Les companyies del sector serveis són les que més estan recorrent a aquest tipus d’expedients, concretament el 97,2%. En el conjunt de l’economia catalana, els treballadors afectats per una suspensió a les quatre províncies catalanes ascendeix a 625.356 (el 89% en un de força major).

Ampliar cobertura de l’erto

«De vegades és més fàcil tornar a posar en marxa una fàbrica que un altre tipus de negoci», ha assenyalat la ministra de Treball. Sota aquesta premissa, és a dir, que la reactivació econòmica serà més gradual per a uns sectors que per a d’altres i que la campanya d’estiu perilla; el departament que lidera Díaz treballa per ampliar la cobertura més enllà de l’estat d’alarma per blindar l’ocupació en aquells sectors més vulnerables. I que alhora fan servir un gran volum de treballadors. Dels 625.356 treballadors actualment en erto a Catalunya, 454.234 són del sector serveis.