conseqüències del coronavirus

Els bancs enllesteixen ampliar la moratòria de les hipoteques del Govern

Les entitats financeres estudien un ajornament del pagament del capital d'entre tres i sis mesos

La iniciativa beneficiarà col·lectius no coberts per la mesura de l'Executiu per als més vulnerables

zentauroepp47551613 economia  campa a hipotecas hipoteca bankia190416131218

zentauroepp47551613 economia campa a hipotecas hipoteca bankia190416131218

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

Els bancs estan preparant una moratòria hipotecària més àmplia que l’aprovada pel Govern fa unes setmanes per a col·lectius vulnerables, segons confirmen diferents fonts del sector financer a EL PERIÓDICO. L’objectiu de la mesura és beneficiar persones que no compleixen els requisits fixats per l’Executiu però que també pateixen dificultats econòmiques com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus.

Les entitats estan enllestint els detalls. La idea que s’està imposant és facilitar un període de carència en el pagament del capital però no dels interessos, perquè això implicaria complicacions comptables. Aplicar la moratòria només al principal, en canvi, a la pràctica suposa allargar el termini del crèdit i deixar-lo més temps en el balanç, cosa que per a les entitats és molt més senzill. Un altre dels punts que estan estudiant és intentar que l’operació no es consideri com una novació del préstec, perquè això els resultaria més costós i dificultaria i allargaria molt el procés, amb tràmits que seria molt complex emplenar en aquests moments, com les visites al notari. 

Tres o sis mesos

El termini també està en discussió. Algunes entitats són més partidàries que la moratòria sigui de tres mesos, com la de l’Executiu, i d’altres s’inclinen pels sis. Es tracta d’un punt en què és fonamental per al sector aclarir si es podran beneficiar o no del tractament més benigne aprovat per l’Autoritat Bancària Europea (EBA) per a la consideració de les quotes ajornades com a impagades. Si es consideren moroses, les entitats estan obligades a fer provisions per afrontar les pèrdues, cosa que és un llast per al seu compte de resultats. Per això, alguns bancs sospesen articular la moratòria mitjançant un crèdit pont amb un preu baix i un llarg venciment que més endavant es pugui consolidar amb la hipoteca.

Un altre dels aspectes que està en debat és si presentar la nova moratòria com una iniciativa conjunta de la indústria financera o optar perquè cada entitat l’anunciï de forma individual. Entre els associats de les dues grans patronals del sector, l’AEB  (bancs tradicionals) i la CECA (antigues caixes d’estalvi), hi ha opinions discrepants. Algunes de les cinc grans entitats, en qualsevol cas, sí que són partidàries d’un acció coordinada.

Anar més enllà

Notícies relacionades

«La mesura del Govern beneficia molta gent, però també n’exclou molta altra. Nosaltres estem afinant la nostra moratòria i la majoria de les altres entitats també, tot i que algunes van més endarrerides que altres en els preparatius. Creiem que cadascú ho farà a la seva manera, però seran fórmules semblants perquè tampoc hi ha tantes alternatives», afirma un dels bancs principals. «La nostra idea és replicar d’alguna manera de forma conjunta el codi de bones pràctiques del 2012, que va regular la reestructuració dels deutes hipotecaris. Tots estem disposats a anar més enllà del que ha fixat el Govern», diuen en un altre gran banc.

Segons asseguren diverses entitats, el Banc d’Espanya està instant el sector a aplicar de forma molt rigorosa la moratòria de l’Executiu, mentre l’hauria animat  a adoptar la nova moratòria més àmplia. D’una banda, l’organisme, afirmen, vol que la mesura del Govern s’apliqui correctament i ha reclamat que l’informin de quins ajornaments es concedeixen i quins es rebutgen. Es tracta d’evitar situacions com les que es van produir en la crisi anterior, en què va arribar a imposar sancions a algunes entitats per rebutjar sol·licituds. Paral·lelament, asseguren les fonts, el supervisor es troba en converses amb les entitats per conèixer i valorar les condicions que estan pensant aplicar a la moratòria addicional.