EFECTES DEL COVID-19

¿Quan cobraré l'atur? ¿De baixa i en un erto? Els experts responen

La situació creada per l'estat d'alarma ha disparat les consultes dels treballadors

img 20200313 182214

img 20200313 182214

3
Es llegeix en minuts

¿Quan cobraré l’atur d’aquest mes? Si em dono de baixa d’autònom, ¿tinc ajuts? ¿Em poden obligar a agafar vacances? ¿Què passa si estic de baixa i fan un erto? La crisi del coronavirus ha generat una al·luvió de dubtes laborals que els experts s’esforcen per aclarir contrarellotge.

En dues setmanes la realitat laboral de milions d’espanyols ha canviat: més d’un milió de treballadors afectats per erto, contractes extingits, persones que mai ho havien fet treballant des de casa, noves mesures de protecció, autònoms sense ingressos, temporals, empleades de la llar.

La casuística és tan diversa com complexa i els canvis normatius per minimitzar l’impacte del virus en l’ocupació, una bateria de mesures aprovada pel Govern en els últims dies i que es continuen ampliant, generen milers de dubtes entre els afectats, que moltes vegades no saben on acudir. Experts d’UGT i CCOO responen a les preguntes més habituals aquests dies.

A la meva empresa han fet un erto i em demanen que continuï teletreballant, ¿què he de fer?

«És il·legal», contesten els experts d’UGT (un economista, dos advocats i un assessor d’autònoms) a aquesta primera pregunta i tant empresa com treballador s’enfronten a sancions per frau a la Seguretat Social penades amb fins a 3 anys de presó.

«No es pot cobrar l’atur i treballar alhora», afirmen, com tampoc es pot obligar el treballador a agafar vacances en aquesta situació perquè han de ser pactades entre les dues parts i poder disfrutar-se on un vulgui, ara cosa impossible.

¿Cal fer alguna cosa per cobrar l’atur? ¿S’ingressaran els subsidis aquest mes?

«Cap treballador afectat per un erto ha d’anar al SEPE», diuen.

Sobre quan es cobrarà, reconeixen que els serveis públics tenen una «allau d’expedients» i eviten donar dates concretes. Unes hores després del consultori, el Govern ha explicat que les subsidis d’atur es pagaran, «com tots els mesos, el 10 d’abril».

¿Què passa amb el pagament de la quota d’autònoms i el dret a la prestació extraordinària que ha concedit el Govern?

«La prestació extraordinària només la pots rebre si segueixes donat d’alta a Hisenda i a la Seguretat Social», afirmaven.

¿Què passa amb els contractes temporals?

El Govern ha decidit que no s’extingeixin els contractes durant la crisi sinó que s’interrompen i continuaran després. I els acomiadaments s’han prohibit a causa del coronavirus.

¿I què passa si estic de baixa i la meva empresa fa un erto?

Mentre continuïs de baixa, cobres la baixa i quan s’acabi, passes a rebre el subsidi d’atur.

Un subsidi, recorden, a què tenen dret tots els treballadors afectats per un erto en aquesta crisi del coronavirus tinguin o no cotitzat prou i que no es descomptarà dels drets del treballador.

Estic teletreballant però temo que em facin anar al meu centre de treball sense comptar amb prou mesures de seguretat, ¿puc negar-m’hi?

Aquí la recomanació és no negar-se, pot donar lloc a un acomiadament, i buscar recolzament sindical per denunciar la situació.

La meva empresa m’ha reduït la jornada, ¿és legal?

Si no és en el marc d’un erto, no. Seria un canvi en el tipus de contracte, de jornada completa a parcial, que no pot fer-se de forma unilateral per l’empresa.

He intentant teletreballar i cuidar els meus fills però em resulta impossible organitzar-me ¿quin permís puc demanar i com?

De moment, només hi ha la possibilitat de demanar-ne un de no retribuït per fins al 100 % de la jornada i negociat amb l’empresa, a què se li ha de comunicar amb un mínim de 24 hores.

Milers de consultes a CCOO i UGT

Notícies relacionades

Totes aquestes són qüestions que els ciutadans han plantejat al consultori setmanal gratuït que UGT ha posat en marxa a internet i en què ja tenien 3.500 dubtes per resoldre. En l’última quinzena han rebut més de 12.000 trucades a tot Espanya.

CCOO, que compta amb un telèfon gratuït d’atenció laboral per la crisi del coronavirus, ha atès més de 16.000 consultes per aquesta via.