consultori

Autònoms: ¿A quins ajuts tinc dret pel coronavirus?

Les Administracions han aprovat ajuts i prestacions per als negocis afectats per la crisi sanitària

zentauroepp52875167 entre todos200321194437

zentauroepp52875167 entre todos200321194437 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

Pimec té en marxa un servei de recolzament i consultes per a pimes i autònoms. Al consultori d’avui la majoria de qüestions estan relacionades amb els autoempleats.

¿A quins ajuts tinc dret per part de la Generalitat com a autònom afectat?

En cas de pèrdues econòmiques es calculen els guanys de març del 2019 i es comparen amb les del mateix mes d’aquest any. L’ajuda màxima per part de la Generalitat és de 2.000 euros per autònom sol·licitador, sigui de l’activitat econòmica que sigui, sempre que estigui afectat per la declaraió de l’estat d’alarma. No s’hi poden acollir els autònoms que tinguin constituïda una societat ni els que siguin dependents. Es podrà tramitar a partir de l’1 d’abril a la Conselleria de Treball.

¿Quins ajuts ofereix el Govern central a l’autònom sense empleats que ha hagut de tancar el negoci? 

Tenen dret a una prestació extraordinària (tot i que no hagin cotitzat per aquesta) els autònoms que, com a conseqüència de la declaració de l’estat d’alarma pateixin un descens dels seus ingressos d’almenys el 75% comparant març d’aquest mes amb la mitjana dels sis mesos anteriors. La prestació serà equivalent al 70% de la base de cotització dels últims sis mesos. En el cas dels que cotitzin per la quota mínima mensual (286,15 €), equivalent a 944,40 euros de base, la prestació seria de 661,86 euros. La prestació s’ha de sol·licitar-se a través de la web de la mútua col·laboradora del professional autònom.

¿Puc ajornar les meves quotes a la Seguretat Social?

Els autònoms que s’acullin a la prestació especial no hauran de pagar la quota mensual a la Seguretat Social. Si no se’ls accepta aquesta prestació, Pimec recomana demanar de manera immediata l’ajornament de la quota d’abril a través del seu gestor o de la web de la Seguretat Social. Tots aquests deutes amb la Seguretat Social es poden ajornar sense aval o garantia fins a 30.000 euros per un màxim de cinc anys.

Notícies relacionades

¿Puc desplaçar-me per anar a treballar?

Es pot en vehicle individual ocupat per una sola persona i en transport públic respectant la distància de seguretat. La policia podrà fer controls per conèixer el motiu del desplaçament. S’haurà de respectar la prohibició d’obrir comerços, excepte els de primera necessitat. En la resta es podran dur a terme tasques que no impliquin obrir el públic. També es pot realitzar venda per telèfon i internet sempre que es compleixin les recomanacions de salut al centre de treball, en el transport de mercaderies i l’entrega a domicili.