efectes del tancament comercial

Inditex ajorna a l'abril un ERTO a 25.000 treballadors

El grup pagarà el salari malgrat el tancament de botigues, però a partir d'aquesta data portarà a terme l'expedient si segueix l'estat d'alarma

La mesura afectaria el personal de botiga, que componen unes 25.000 persones d'una plantilla de 40.000

isla

isla

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El grup Inditex posposarà l’aplicació d’un ERTO al 15 d’abril i només si l’estat d’alarma i tancament de botigues es manté a Espanya. Dit i fet. El president d’Inditex, Pablo Isla, es va comprometre dimecres, durant la presentació de resultats del grup, a preservar els llocs de treball «com a objectiu prioritari de la companyia» malgrat la crisi del coronavirus. La multinacional, que va apuntar l’any passat bons resultats, intenta esmorteir l’impacte del tancament de botigues sense llastar en excés la plantilla, però sense descartar tampoc mesures que permetin minimitzar l’impacte global en els comptes.

La solució temporal presa per Inditex és mantenir íntegres els salaris de la plantilla almenys fins al 15 d’abril. Si l’estat d’alarma es manté i les botigues de les cadenes del grup segueixen tancades sí que presentarà un ERTO. L’expedient de regulació d’ocupació temporal afectarà el personal de les botigues, entorn de 25.000 persones, de les 40.000 que treballen per a la multinacional i les seves diferents marques (Zara, Massimo Dutti, Bershka, Uterque, etc).

Isla no va excloure explícitament la possibilitat d’aplicar mesures com expedients de regulació temporal d’ocupació en la presentació de resultats de la companyia de dimecres, i aquest dijous es va reunir amb els sindicats per sondejar possibles solucions al tancament de botigues, bàsicament el nombre de treballadors afectats i el complement salarial en cas d’aplicar l’expedient de regulació. 

Isla es va comprometre a «complementar la retribució dels treballadors en cas necessari durant el període de tancament de botigues» però també a «estudiar totes les eines que el Govern ha posat a disposició de les empreses». La setmana que ve, Inditex presentarà un ERTO «preventiu» perquè es pugui aplicar a partir del 15 d’abril. 

Isla va eludir dimecres respondre directament sobre les mesures d’ERTO a aplicar, a l’empara de no voler oferir informació sobre les estratègies país per país, però va reconèixer que en qualsevol cas «es prendrien decisions equilibrades a cada mercat». 

Notícies relacionades

Inditex dona feina a 40.000 persones a Espanya i 170.000 al món. De les 7.469 botigues que gestiona, ahir Isla va confessar que estan sense activitat més de la meitat a tot el món. Manté tancades 3.785 botigues a 39 mercats, mentre que a la Xina estan obertes totes les botigues excepte 11.

Les vendes a l’exercici 2019 (d’1 de febrer de 2019 a 31 de gener de 2020) van augmentar un 8%, fins a arribar a 28.286 milions, amb creixements de totes les marques i en totes les àrees geogràfiques en les quals el grup té activitat. Davant de la situació sorgida pel coronavirus, Inditex ha proveït 287 milions d’euros, i ha posposat la decisió de si repartir dividend als accionistes o no fins al juliol. El benefici net, que va créixer un 6%, va arribar a la xifra de 3.639 milions d’euros. Sense la provisió anunciada aquesta setmana hauria crescut un 12%, fins als 3.855 milions d’euros.