Estat d'alarma

El confinament dispara les trucades

Tant des del mòbil com des del telèfon fix, el coronavirus impulsa la gent a fer trucades

20200128 -foto-1-1

20200128 -foto-1-1

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

En un estat d’alarma com l’actual, la tecnologia resulta fonamental. Teletreball, visionament de pel·lícules i sèries en ‘streaming’, videojocs ‘online’, multiconferències i trucades, moltes trucades. El confinament generalitzat a tot Espanya ha disparat les trucades, ja siguin des del mòbil o des del fix, segons coincideixen les operadores.

El trànsit de veu de Movistar durant el cap de setmana en què es va decretar l’estat d’alarma va ser un 84% superior a l’habitual, segons l’empresa. Dilluns i dimarts es va tornar als nivells de veu de divendres 13 de març, un 45% superiors als valors previs al Covid-19, amb més de 375.000.000 minuts. La veu fixa ha pujat un 57% entre el 6 i el 13 de març. Un comportament similar al registrat per Orange que aquest dilluns va experimentar un increment superior al 50% en el trànsit de veu fixa i de prop del 90% en el trànsit de veu mòbil. El trànsit de dades a les xarxes fixes va tenir increments pròxims al 30% i a la xarxa mòbil es va mantenir estable (al ser a casa, s’utilitza més el wifi).

En el cas de MasMovil, l’ús de les trucades via mòbil es va incrementar aquest dilluns un 80%, respecte a dilluns de la setmana anterior, el mateix que les dades de la xarxa fixa (les dades mòbils només van créixer un 20%). Unes xifres que denoten que en plena pandèmia del coronavirus, la gent tancada a les seves cases, tot i que utilitza molta missatgeria instantània, ha reactivat el contacte via telefònica.

El cap de setmana

Dissabte, viodeojuegos a través d’internet, i diumenge, música ‘online’. A falta de cine, teatre, museus, bars o passejos, la gent ha optat per altres opcions de lleure i, pel que fa a la tecnologia, la diversió preferida és el ‘gaming’, tot i que també ‘Skipe’, ‘WhatsApp’ o ‘Spotify’ tenen el seu lloc, depèn del dia.

Notícies relacionades

Segons les xifres de Movistar, el trànsit dels videojocs ‘online’ va despuntar un 271% la setmana del 9 al 15 de març –700 gigawatts més de l’habitual– davant la setmana anterior, sent dissabte el dia de més trànsit. Una cosa similar al que va ocórrer amb WhatsApp, l’aplicació ha crescut un 698% en l’última setmana i va registrar el pic d’ús el primer dia del cap de setmana. Diumenge, no obstant, es va registrar el pic de trànsit en aplicacions com ‘Skype’ i ‘Spotify’.

Màxim anual

Movistar ha detectat des del dilluns 9 de març un increment del trànsit del 26% sobre el trànsit habitual, o el que és el mateix, l’equivalent a unes 1.500 hores de pel·lícules en HD per segon, registrant diumenge el seu màxim anual. No en va, l’operadora, al costat de Vodafone, Orange, MasMovil i Euskaltel van demanar un «ús racional» del consum d’Internet. A mitjans de setmana, la principal operadora de telecomunicacions adverteix de certa «estabilitat» dins d’aquest nou escenari.