iniciatives

L'Eurogrup acaba sense mesures addicionals pel coronavirus

Encara així, els ministres d'economia i finances conclou comprometen a fer «el que faci falta» si és necessari

Xifren en un 1% del PIB les mesures fiscals adoptades pels governs europeus i en un 10% la liquiditat

zentauroepp52801371 eco200316211547

zentauroepp52801371 eco200316211547 / Pedro Nunes

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Els ministres d’economia i finances de l’Eurozona estan disposats a fer «el que faci falta» per frenar l’impacte del coronavirus en l’economia europea però, de moment, la resposta a les crides de la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, a favor d’un estímul massiu han sigut rebuts amb silenci. Després de gairebé sis hores de marató telefònica, l’Eurogrup ha donat el seu vistiplau que els països gastin més per garantir que els sistemes sanitaris tenen tots els recursos necessaris i les empreses i treballadors liquiditat suficient però sense noves mesures.

«Farem ús de tots els instruments necessaris per limitar les conseqüències socioeconòmiques del brot de Covid-19», assenyalen en un comunicat en el qual xifren en un 1% del PIB les mesures de política fiscal adoptades fins ara pels països de l’Eurozona i en un 10% les mesures de liquiditat en forma de garanties públiques o ajornaments en els pagaments. «Aquestes xifres podrien ser molt més grans en el futur», afegeix el text que fa menció a totes les mesurades posades en marxa fins ara per recolzar al sector sanitari, garantir que les empreses accedeixen a prou liquiditat i recolzar els treballadors afectats.

Els ministres de l’Eurogrup també han rebut positivament la flexibilització de les regles d’ajuts d’estat i del pacte d’estabilitat i creixement, amb l’objectiu de permetre als governs no computar la despesa pel coronavirus en el dèficit, així com la intenció de la Comissió Europea de mobilitzar 37.000 milions d’euros a través de la nova iniciativa d’inversió per al coronavirus o la intenció del Banc Europeu d’Inversions de catalitzar 10.000 milions addicionals per recolzar a les pimes. 

Notícies relacionades

«Convidem al BEI a reforçar i accelerar l’impacte dels recursos disponibles, inclosa a través d’una cooperació reforçada amb el Banc Nacional de Desenvolupament», assenyala la declaració llegida pel president de l’Eurogrup, Mario Centeno, que ha insistit que es tracta d’«un primer pas» i que l’Eurogrup continuarà vigilant de prop l’evolució de l’impacte en l’economia de l’Eurozona. El portuguès també ha anunciat que han demanat a la Comissió i el Fons de Rescat Europeu (MEDE) que explorin possibilitats d’utilitzar aquest mecanisme però sense cap decisió de moment.

«Crec que el document adoptat fixa el to adequat i pren les decisions adequades que hem de prendre ara. Sabem que la situació evoluciona dia a dia. Ens reunirem amb freqüència en els pròxims dies i reforçarem les nostres decisions», però «avui crec que hem fet un bon pas per a una resposta coordinada», ha valorat el comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni.