LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Calviño reclama una «resposta monetària i fiscal contundent»

La vicepresidenta econòmica participa aquest dilluns en una videoconferència de l'Eurogrup per ultimar noves mesures contra l'impacte del coronavirus

zentauroepp52698920 la ministra de asuntos econ micos y vicepresidenta tercera d200316152724

zentauroepp52698920 la ministra de asuntos econ micos y vicepresidenta tercera d200316152724 / Jesus Hellin

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

«Necessitem una resposta monetària i fiscal contundent a nivell nacional i supranacional» per evitar que l’impacte del coronavirus es converteixi en una crisi «estructural» i es prolongui una vegada superada la crisi sanitària a Europa. Aquest el missatge que portarà aquest dilluns la vicepresidenta econòmica del Govern, Nadia Calviño, a la nova reunió extraordinària que celebra aquesta tarda l’Eurogrup per videoconferència.

Una trobada convocada per fer balanç de les mesures adoptades fins ara a nivell nacional pels governs europeus i donar «una resposta poderosa», segons ha reclamat el president de l’Eurogrup, Mario Centeno, a una epidèmia que no ha assolit el pic. «No ens hem d’enganyar. Aquests són els primers passos en una lluita temporal però que serà «llarga», ha augurat el ministre portuguès, que també ha alertat que el confinament obligat està portant a les nostres economies a temps de guerra».

La cita ja estava prevista al calendari però ha hagut d’adaptar-se –serà per videoconferència en comptes de presencial– per tenir en compte unes circumstàncies extraordinàries que evolucionen al minut. El Govern espanyol, que aquesta setmana passada va aprovar un paquet de mesures per 18.000 milions d’euros, inclòs el reforç de la despesa de sanitat i l’ajornament en el pagament d’impostos a pimes, autonòmics i sector turístic, ha anunciat la seva intenció d’adoptar noves mesures de contenció per evitar que l’«impacte en l’economia es torni estructural i s’allargui en el temps», una vegada que la crisi sanitària quedi enrere.

Tot i que la ministra no ha detallat la nova bateria de mesures ni ha donat xifres, sí que ha avançant que giraran entorn de quatre grans objectius i aniran focalitzades a donar suport a les famílies i a les persones més vulnerables, a reforçar la investigació i el sistema sanitari «perquè com més aviat millor puguem disposar de vacuna o cura», a crear un nou marc d’ajustaments temporals orientat a protegir el manteniment de l’ocupació i treballadors afectats, i finalment, a mesures de liquiditat per al conjunt de l’economia.

Fons d’atur europeu

Notícies relacionades

«Tal com ha anunciat el president farem tot el que faci falta, quan faci falta i com faci falta per pal·liar aquesta situació. Cal donar una resposta contundent des del punt de vista econòmic i social», ha reivindicat Calviño abans de l’inici de l’Eurogrup en el qual Espanya apressarà la Comissió Europea a «accelerar els treballs» per crear el fons de reassegurança d’atur que reclama des de fa mesos, a «utilitzar al màxim la capacitat dels instruments  d’estabilització de l’euro», inclòs el fons de rescat europeu, i a rebre com més aviat els nous fons anunciats la setmana passada per la Comissió Europea a través del nou fons contra el coronavirus per garantir liquiditat a les pimes i treballadors afectats. L’objectiu d’aquest nou instrument és mobilitzar uns 37.000 milions d’euros dels quins 4.175 milions li correspondrien a Espanya.

«Necessitem una resposta conjunta i coordinada de tot Europa davant d’un problema que transcendeix totes les fronteres. És un problema sanitari però com a conseqüència de les mesures de contenció aquesta tenint un efecte molt important sobre les nostres economies i societats, amb gran impacte al sector sanitari, caiguda rellevant de la demanda i efectes als mercats financers», ha recordat Calviño.