Teletreball

Les operadores demanen un ús «racional» de les xarxes davant d'un increment del 40% en el trànsit

Telefónica, Vodafone, Orange, MasMovil i Euskaltel demanen limitar l'ús de l''streaming' a les hores de menys trànsit

teletrabajoordenador

teletrabajoordenador

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Les cinc principals operadores de telefonia –Telefónica, Vodafone, Orange, MasMovil i Euskaltel– han demanat aquest diumenge un «ús racional» del consum d’Internet davant d’un inusitat increment del trànsit com a conseqüència de l’aïllament domiciliari pel coronavirus.

Entre les recomanacions, les cinc telecos reclamen prioritzar l’accés a dades per al teletreball  o teleestudi i desplaçar l’ús del ‘streaming’, en plataformes de sèries i pel·lícules, i el ‘gaming’, per a videojocs, a hores de menys trànsit, això és entre les dues i les quatre de la tarda i entre les vuit de la tarda i les vuit del matí. 

Les operadores asseguren que les xarxes de telecomunicacions, tant fixes com mòbils, estan vivint en els últims dies una «explosió» de trànsit amb increments pròxims al 40%. L’ús del mòbil ha augmentat un 50% en el cas de la veu i un 25% en el cas de les dades. A més, eines de missatgeria instantània com ara Whatsapp s’han multiplicat per cinc en els últims dies.

L’augment sobtat del teletreball a Espanya ha provocat l’augment d’eines de treball en remot com Skype i Webex que s’han multiplicat per quatre, segons Movistar, Orange, Vodafone, Masmovil i Euskaltel. I en els pròxims dies l’ús podria anar en augment. Les operadores asseguren que estan prenent mesures «de reforç» de les seves xarxes similars a les quals s’implementen, per exemple, a les zones costaneres a l’estiu, però també reclamen un ús «racional» i «responsable». 

Telèfon fix en comptes de mòbil

Les cinc telecos demanen optimitzar el trànsit per a allò que de veritat es necessita (mail, treball en remot, conferències, aplicacions escolars i d’educació, accés a informació...) i reservar les eines d’oci (videojocs, streaming, reproducció de vídeo en directe...) per a les hores amb menys trànsit.

Notícies relacionades

A més, aconsellen evitar els correus electrònics massius, utilitzar el telèfon fix en comptes del mòbil o descarregar només els documents o arxius necessaris i, en cas de poder esperar, fer-ho en les hores de menys trànsit. També, apunten, no enviar fitxers de gaire pes i, si és imprescindible, comprimir-los abans o donar-los un format de menys pes.

«Un ús racional i responsable de les xarxes ens permetrà a tots, proveïdors del servei, empreses i particulars, assegurar que disposarem d’una comunicació de qualitat de forma sostenible en el temps, davant d’un escenari d’intensificació del treball i l’escolarització en remot que pot prolongar-se diverses setmanes», agreguen les companyies.