Pel coronavirus

La patronal mundial del turisme alerta que perillen 50 milions de llocs de treball

Segons els càlculs del WTTC, les pèrdues seran equivalents a tres mesos sense cap viatge

L'aerolínia Norwegian s'afegeix a Air Europa i anuncia un ERO temporal d'ocupació

Una cambrera de planta finalitza la neteja d’una habitació en un hotel de Barcelona.

Una cambrera de planta finalitza la neteja d’una habitació en un hotel de Barcelona. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Aquest divendres el Consell Mundial de Viatges i Turisme (WTTC, per les seves sigles en anglès) que integra primers espases d’empreses com Emirates, TUI, Airbnb, Tripadvisor, Uber, Amadeus o Google ha advertit que estan en risc 50 milions de llocs de treball al sector a nivell mundial. «El brot de Covid-19 presenta clarament una amenaça significativa per a la indústria en el seu conjunt, per als seus empleats i per als qui desitgen continuar viatjant», ha afirmat la consellera delegada de la patronal mundial del turisme, Gloria Guevara.

Els viatges a tot el món podrien reduir-se fins a un 25% l’any 2020, segons l’associació que representa el sector privat turístic de tot el món. Una xifra que equival a tres mesos sense cap viatge a nivell global. El 2019 es van arribar als 1.400 milions de viatges a tot el món, un 6% més que un any abans, segons l’Organització Mundial del Turisme.

Les previsions per a l’any en curs era repetir la xifra registrada l’any anterior. Però l’actual conjuntura a què s’enfronta el sector per les cancel·lacions i l’aïllament per no propagar la malaltia podrien suposar una caiguda dels viatges i, amb això, «la reducció corresponent en els llocs de treball d’entre un 12 i 14 per cent».

Norwegian anuncia un ERO temporal

Un dels sectors que ja han començat a anunciar acomiadaments són les aerolínies. Després que Air Europa traslladés als sindicats la seva intenció de posar en marxa un ERO temporal entre els seus empleats de tot Espanya per la prohibició d’Espanya de viatjar a Itàlia, Norwegian fa el mateix en vista de la decisió dels Estats Units de restringir els viatges des d’Europa.

Notícies relacionades

Norwegian ha decidit aterrar el 40% de la seva flota de llarga distància i cancel·lar fins al 25% dels vols de curta distància fins a finals de maig a tota la xarxa de la companyia, en total més de 4.000 vols cancel·lats a tot el món. Un fre de la seva activitat que suposa una suspensió temporal d’ocupació de fins a la meitat dels seus empleats, en tots els departaments. De moment es desconeix el nombre d’afectats a Espanya.

Els vols cancel·lats són aquells entre els Estats Units amb origen i destinació Barcelona, Madrid, Oslo, Amsterdam, Estocolm i París entre el 13 i el 29 de març. A més, entre el 13 de març i finals de maig, es cancel·laran tots els vols entre Roma i els Estats Units, i del 29 de març a finals d’abril, es cancel·laran tots els vols als Estats Units amb origen i destinació Barcelona, Madrid, Oslo, Amsterdam, Atenes i París. Les rutes entre Londres Gatwick i els Estats Units continuaran operant amb normalitat.