IMPACTE ECONÒMIC

Merkel concedeix crèdits sense límit a les empreses

La cancellera alemanya qualifica la crisi actual com més greu que la financera del 2008

zentauroepp44009566 file photo  german chancellor angela merkel attends the week180627194519

zentauroepp44009566 file photo german chancellor angela merkel attends the week180627194519 / Hannibal Hanschke

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’impacte econòmic de l’epidèmia del Covid-19, més conegut com a coronavirus, amenaça de portar Alemanya  a la recessió. Per evitar-ho, el Govern de la cancellera Angela Merkel començarà a donar crèdits «sense límit» per ajudar les empreses afectades per l’epidèmia amb una injecció de diners públics que podrien ascendir fins al mig trilió d’euros.

El ministre de Finances, Olaf Scholz, i el ministre d’Economia, Peter Altmaier, van anunciar que el govern posarà inicialment 20.000 milions d’euros a disposició del banc estatal KfW, a través del qual es concediran préstecs. Així, van remarcar que aquesta institució no té «un límit màxim per al crèdit que pot atorgar». Amb això pretenen donar liquiditat a curt termini per protegir les empreses del país i evitar acomiadaments dels seus treballadors. Aquestes empreses també tindran exempcions i ajornaments d’impostos. «Tenim prou diners per ajudar-les totes [les empreses]», ha assenyalat el titular de Finances.

Aquest dimecres Merkel es va mostrar disposada a flexibilitzar la política de disciplina fiscal de «dèficit zero», el principal dogma del seu govern. Avui, Scholz, el seu número dos, ha assegurat que apostaran perquè tots els països de la Unió Europea (UE) tinguin «flexibilitat» en els seus pressupostos per fer el «necessari» per frenar el ritme de creixement de l’epidèmia i no col·lapsar així els seus sistemes sanitaris.

Possible intervenció

Davant de la gravetat de la situació, l’Executiu alemany fins i tot estudia intervenir de manera temporal les empreses de sectors estratègics que es puguin veure afectades per l’impacte del Covid-19. Altmaier no va descartar la possibilitat que l’Estat intervingui en companyies debilitades com la farmacèutica, que obté molts principis actius d’Àsia, per a així crear nous centres de producció a Europa. No obstant, va assegurar al ‘Der Spiegel que no hi haurà «un gran nombre de nacionalitzacions».

Notícies relacionades

Amb aquesta estratègia, Berlín pretén retardar una recessió que molt segurament arribarà durant la primera meitat d’aquest 2020 a causa de l’impacte mundial de l’epidèmia. Amb una economia centrada principalment en les exportacions, el motor econòmic d’Europa  es veurà especialment afectat per aquest alentiment global del comerç.

Alemanya és un dels països més afectats del món. Fins aquest dijous s’havien registrat 2.369 casos de persones infectades i un total de sis morts. Aquest divendres, Merkel i el seu govern es reuniran amb els agents socials. Verdi, el sindicat més gran del país, demana a l’executiu ajuts als ciutadans mitjançant xecs de consum per ajudar a estimular l’economia.