efectes del coronavirus

Espanya creu que un pla d'estímul massiu seria «irresponsable»

El Govern considera que s'hauria de limitar a contrarestar els efectes de l'epidèmia

zentauroepp52700895 brussels  belgium   march 09  european commission president 200309130305

zentauroepp52700895 brussels belgium march 09 european commission president 200309130305 / Thierry Monasse

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Espanya comparteix la idea que és necessari un pla d’estímuls a la Unió Europea per fer front a l’impacte que tindrà l’epidèmia per coronavirus en l’economia de l’eurozona, però discrepa de França i Itàlia en l’amplitud que ha de tenir la iniciativa. «Volem un estímul fiscal que permeti contrarestar els efectes del coronavirus. El que no volem són estímuls fiscals que generin comportaments irresponsables», asseguren fonts del Ministeri d’Economia posant l’accent en la necessitat de mantenir la consolidació fiscal i evitar per tant que el dèficit i el deute públic es tornin a disparar.

La posada en marxa d’una iniciativa d’aquest tipus serà dilluns 16 de març a la taula del consell de ministres d’Economia i Finances de l’eurozona (Eurogrup) que tindrà com a plat fort de la reunió un balanç sobre les repercussions del coronavirus en l’economia de l’eurozona. «Està clar que hi haurà un estímul fiscal. El que caldrà afinar és com és aquest estímul fiscal. Si per a l’impacte del coronavirus o es vol anar més lluny», asseguren les mateixes fonts. 

Més enllà d’un estímul a l’economia, la Comissió Europea posarà sobre la taula dues línies d’actuació. En primer lloc, presentarà les seves noves orientacions generals per flexibilitzar les regles fiscals, que adoptarà aquest divendres, de manera que no computi la despesa provocada pel coronavirus en el càlcul de l’ajustament pressupostari exigit per la UE. «Esperem més precisió sobre quin tipus de despeses i ingressos entrarien en el marc de flexibilitat a l’hora de fer l’avaluació», apunten fonts espanyoles.

Mobilització d’inversions

Un segon àmbit d’actuació seran les inversions. Espanya espera que Brussel·les aclareixi el funcionament del nou fons que aspira a mobilitzar 25.000 milions, anunciat dimarts passat per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el punt de partida del qual serà la reorientació de 7.500 milions d’euros de fons de cohesió ja assignats als Estats membres, però no gastats per recolzar el sector sanitari, les pimes i els treballadors. «Cal conèixer l’origen dels fons per veure si poden ser suficients», asseguren des del ministeri.

Notícies relacionades

A l’espera de veure la xifra de fons disponible en el cas espanyol, consideren que en aquest terreny el Banc Europeu d’Inversions (BEI) podria jugar un paper molt important atesa la seva capacitat per mobilitzar recursos addicionals. «És un vehicle que pot donar resultats», expliquen les mateixes fonts espanyoles, l’escenari central de treball de les quals és que l’impacte del brot serà «passatger» tot i que «cal esperar a les dades de març i abril» i veure «fins quan dura». 

A l’espera que es concreti l’impacte, el ministeri que dirigeix Nadia Calviño defensarà «mesures específiques per a sectors afectats», no només pel que fa a les empreses sinó també per a les famílies. «Mantenim el nostre objectiu de consolidació pressupostària, que es pot veure desbordat per qüestions puntuals com és el coronavirus, però no estem en el moment d’haver pres una decisió en relació amb aquest paquet d’estímul que de moment està demanant algun país a l’Eurogrup». Espanya recolza aplicar un tractament especial a la inversió en sanitat, adoptar mesures per esmorteir l’impacte sobre l’ocupació, alleujar les càrregues fiscals –amb un retard de terminis en el pagament de tributs, i facilitar liquiditat a sectors afectats a través d’organismes com l’ICO.