COP A RÚSSIA

La caiguda del preu del petroli arrossega la divisa russa

El ruble perd un 7% del seu valor davant el dòlar i l'euro i marca la seva mínima cotització en quatre anys

zentauroepp52576382 pskov  russian federation   01 03 2020   russian president v200302173354

zentauroepp52576382 pskov russian federation 01 03 2020 russian president v200302173354 / ALEXEY NIKOLSKY SPUTNIK KREMLIN

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

És un patró ja vist en anteriors ocasions. Rússia i l’Aràbia Saudita, els dos principals exportadors mundials de petroli, no aconsegueixen consensuar una política per frenar la caiguda del preu de barril de cru, la principal magnitud en les seves economies altament dependents dels hidrocarburs. I immediatament el ruble, la divisa russa, comença a perdre posicions en els mercats financers. Aquest dilluns, s’ha arribat a canviar a gairebé 85 unitats per euro, una xifra no vista des del 2016, quan l’economia russa travessava una dura recessió.

«El Banc de Rússia està observant la situació al mercat financer i està disposat a fer servir instruments addicionals per garantir l’estabilitat financera», diu un comunicat emès durant la jornada per la institució que dirigeix la governadora Elvira Nabiúllina.  Una d’elles ja ha entrat en vigor, suspenent durant 30 dies les compres de divisa estrangera per evitar empènyer la cotització a la baixa. Els resultats d’aquesta política han començat a notar-se aquest dimarts, en què la moneda russa ha recuperat algunes posicions.

La perduda de valor del ruble es traduirà de segur en una inflació més elevadatipus d’interès  més elevats i en conseqüència, menor creixement del Producte Interior Brut (PIB), un calc del que va succeir el 2014. En l’exercici del 2019, el PIB rus va registrar un lleu creixement de l’1,3%, cosa que a la pràctica, per a una ‘economia emergent’ com la seva, equival a un estancament

Conflicte entre l’Aràbia Saudita i Rússia

Notícies relacionades

Riad i Moscou han entrat en un conflicte pel preu del petroli al qual no s’entreveu una sortida a curt termini i per al qual el Kremlin s’ha preparat a consciència. Ha pastat unes reserves equivalents a 570.000 milions de dòlars, una quantitat que li permetrà cobrir els forats pressupostaris que deixi al descobert els minvants ingressos estatals a causa del baix preu del petroli. Segons les autoritats russes, el país pot aguantar durant un període d’entre 6 i 10 anys amb un preu del petroli d’entre 25 i 30 dòlars per barril.        

La guerra actual entre saudites i russos va arrencar la setmana passada, quan Riad, al capdavant de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va sol·licitar retallar la producció a causa del descens en la demanda causat per l’epidèmia del coronavirus. Moscou, el segon exportador mundial, es va negar llavors a secundar el regne del desert, trencant la delicada col·laboració que tots dos mantenien en aquest assumpte des de principis del 2017 com les principals potències exportadores. La tradicional desconfiança entre els dos països, que es consideren a si mateixos competidors, ha acabat imposant-se. Almenys de moment.   

Temes:

Rússia Petroli