ajuts

Transició Ecològica destinarà 65 milions per a la compra de vehicles elèctrics i sostenibles

La segona edició del Pla Moves compta amb una dotació el 40% superior a l'anterior, que era de 45 milions

520 mgm2632

520 mgm2632

2
Es llegeix en minuts

La segona edició del programa d’incentius a la mobilitat eficient i sostenible (Moves II) comptarà amb una dotació pressupostària de 65 milions d’euros, cosa que representa un increment de més del 40% en comparació dels 45 milions d’euros de la primera versió d’aquest pla.

Així ho va comunicar la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, en el marc de les conferències sectorials de Medi Ambient i Energia, en les quals va confirmar la posada en marxa de la segona edició d’aquest programa d’impuls a la mobilitat eficient.

El Pla Moves II, com en la primera convocatòria, comptarà amb ajuts a l’adquisició de vehicles d’energies alternatives, així com per a la instal·lació de punts de recàrrega per a cotxes elèctrics, per a la instal·lació de sistemes de préstecs de bicicletes elèctriques i per a la posada en marxa de plans de transport al treball a les empreses.

Des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic van destacar que la segona edició d’aquest programa també mantindrà vigent el criteri de repartiment anterior, basat en el cens de població de cada territori.

Als ajuts recollits al nou Pla Moves hi podran optar persones físiques i jurídiques, així com autònoms, comunitats de propietaris i el sector públic, mentre que la seva gestió també anirà a càrrec de les comunitats autònomes en coordinació amb l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE).

L’edició actual del Pla Moves, els fons del qual no s’han esgotat, contempla ajuts de 5.500 euros per a la compra d’un cotxe elèctric per part d’un particular, tot i que aquest ha de donar de baixa un vehicle de més de deu anys d’antiguitat, en propietat durant un mínim de dotze mesos.

Segons van explicar fonts del sector a Europa Press, l’obligatorietat de desballestar un cotxe vell si es vol accedir als ajuts del Pla Moves va ser el principal escull perquè no s’esgotessin els fons del primer pla, ja que són les empreses i organismes públics els que compren la major part dels cotxes elèctrics, però en règim de rènting, per la qual cosa no poden donar de baixa cap cotxe a canvi.

Les esmentades fonts van explicar que actualment està en ple procés de debat entre els reguladors si es manté o no l’obligatorietat de donar de baixa un vehicle antic per poder tenir accés als ajuts del Moves, per a la qual cosa s’estan analitzant els resultats del programa anterior. 

Notícies relacionades

D’altra banda, Ribera també va anunciar la nova convocatòria del Pla Moves Singulars, que té l’objectiu d’incentivar iniciatives innovadores per a la gestió integrada de la mobilitat a l’àmbit urbà i metropolità.

Aquest programa també busca impulsar la posada en marxa de desenvolupaments experimentals relacionats amb els vehicles elèctrics. L’edició passada comptava amb una dotació pressupostària de 15 milions d’euros.