RETALLADES DE LA COMPANYIA

Airbus acomiadarà 2.362 treballadors, 630 a Espanya

L'ajustament del fabricant europeu afectarà especialment el programa d'avions militars que s'acoblen a Sevilla i durarà fins a finals del 2021

airbus

airbus / Francois Mori (AP)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El fabricant aeronàutic europeu Airbus emprendrà un ajustament de 2.362 persones en la seva divisió de Defensa i Espai, dels quals 630 corresponen a Espanya.

Concretament, la companyia ha informat aquest dimecres que preveu la reducció de 2.362 llocs fins a finals de 2021, dels quals 829 corresponen a Alemanya; 357 al Regne Unit; 630 a Espanya; 404 a França, i 142 a altres països.

L’impacte serà més gran en el programa d’avions militars 400M que s’acoblen a Sevilla, pel qual Airbus ha proveït 1.200 milions després d’una revisió a la baixa de les seves previsions de futures entregues d’exportació, i en el d’’espai’, a causa de l’increment de la competència.

Aquest dimecres, s’ha reunit el comitè extraordinari de la divisió de Defensa i Espai d’Airbus, on l’empresa ha detallat als sindicats europeus el seu pla de reestructuració per a aquesta àrea de negoci. Fonts sindicals han avançat a Europa Press que aquest dijous l’empresa preveu reunir-se a Madrid amb els sindicats de representació en el sector per concretar l’abast de l’ajustament a Espanya i el seu desglossament.

La decisió es produeix després de tres anys en què les comandes no s’han ajustat a la previsió –han fabricat més aparells dels venuts–. A més, l’entrada de nous competidors en l’àrea d’espai o la situació dels avions Boeing 737 MAX, en els quals Airbus concentra algun treball de fabricació i s’ha vist llastat per la posada a terra del model després de dos accidents mortals també han influït en la decisió.

Fa uns anys, l’empresa ja va haver d’emprendre ajustaments, tot i que en aquesta ocasió comptaven amb una flexibilitat –ocupació temporal, prejubilacions, reassignacions....– que actualment és més complexa.

El conseller delegat d’Airbus, Guillaume Faury, va anunciar durant la presentació dels resultats la reestructuració de la seva divisió de Defensa i Espai, en la qual treballa el 70% dels seus 13.000 empleats a Espanya, amb l’objectiu de «ser més competitius i créixer en un futur».

La companyia va registrar unes pèrdues en 1.362 milions el 2019, llastat per les sancions per evitar investigacions sobre corrupció i suborn i a la provisió de 1.200 milions per l’avió de transport militar A400M que s’acobla a Sevilla, després d’una revisió a la baixa de les seves previsions de futures entregues d’exportació.

MOBILITZACIONS A ESPANYA

Notícies relacionades

Sindicats amb representació en el sector com UGT, CCOO i CCP han anunciat mobilitzacions i fins i tot UGT ha assegurat que està preparant un calendari de mobilitzacions que inclourà manifestacions davant de la Junta d’Andalusia i el Ministeri de Treball i culminarà amb una vaga de 24 hores en el sector aeroespacial.

Per a aquest divendres, el delegat d’UGT en el comitè d’empresa d’Airbus Tablada i secretari estatal del sector aeronàutic a la Federació d’Indústries d’UGT (FICA), Juan Antonio Vázquez, ha informat que tots els centres de treball d’Airbus acolliran una concentració i aturades en protesta per la reestructuració anunciada per la companyia aeroespacial.