CIMERA DE MUNIC

Zuckerberg i la conjura d'Occident davant de l'amenaça xinesa

El president de Facebook alerta de la necessitat de regular els avenços derivats de la intel·ligència artificial

Els experts alerten del declivi d'Occident i d'Europa davant de l'auge del gegant asiàtic i les creixents tensions comercials

zurckerbergok

zurckerbergok

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El fundador i president de FacebookMark Zuckerberg, va reconèixer aquest dissabte que els avanços tecnològics en intel·ligència artificial obliguen als estats a incrementar els controls i regulacions per evitar que els drets individuals es vegin afectats. Però va remarcar que «cal entendre la necessitat de buscar l’equilibri entre seguretat i desenvolupament tecnològic». En ple cèrcol de les autoritats de Brussel·les a la política impositiva de la multinacional, Zuckerberg va mostrar a la Munic Security Conference (MSC) la seva imatge més humana i conciliadora, oberta que les administracions contribueixin a regular els nous sectors del coneixement.

La conferència a la qual van assistir més de 500 líders d’opinió de tot el món, va ressaltar la situació de «decadència del projecte occidental» que, segons el president d'MSC, Wolfgang Ischinger, suposa «un augment dels desafiaments i crisis mundials que requeriran una resposta occidental concertada».

Un estudi de la consultora McKinsey per a MSC alerta que Occident s’enfronta a «un cisma intern entre Europa i els EUA que amenaça la tradicional aliança basada en el compromís amb la democràcia liberal i els drets humans». I la Xina té tots els trumfos. 

La Munic Security Conference celebrada aquest dissabte passarà als arxius de la memòria col·lectiva dels assistents com el dia en què Occident va reconèixer obertament la seva decadència. Amb el preludi de la crisi del coronavirus, la suspensió del Mobile de Barcelona i les tensions comercials entre els EUA i la Xina, l’‘Informe de Seguretat de Munic’ presentat per l’organització va ressaltar l’estat de ‘Westlessness’ (debilitat d’Occident) davant la puixança d’altres zones del món que fa pocs anys es consideraven en desenvolupament. 

Els autors de l’informe d’MSC recorden que la pugna tecnològica internacional «mai va estar tan estretament relacionada amb la sobirania dels estats». L’estudi realitzat per la consultora McKinsey per a MSC reflecteix que Europa veu la seva posició econòmica cada vegada més posada en qüestió per altres potències globals. Els EUA segueixen al capdavant però la Xina avança ràpid, una cosa que evidencia l’aparició de gegants tecnològics xinesos com Huawei, Alibaba, Baidu, Tencent o Xiaomi.

Indicadors del declivi

Notícies relacionades

Segons MSC, l’amenaça xinesa es tradueix clarament en els indicadors macroeconòmics. La Xina gairebé va triplicar la seva participació en la despesa en investigació en tecnologia entre el 2012 i el 2019, explica l’informe d’MSC, i «el principal desafiament per a Europa rau en els seus desavantatges estructurals respecte a la Xina i els EUA». Entre aquests desavantatges, l’informe de Munic al·ludeix a la fragmentació dels mercats, tant de capitals com a normatius, però també en matèria d’impostos, «que són un obstacle per al creixement ràpid de les companyies i dificulten l’aparició de superestrelles».

La crisi de l’automòbil

Els experts reconeixen que Europa continua sent un líder tecnològic indiscutible en indústries com la de l’automòbil, al concentrar-ne més de la meitat de la inversió mundial en R+D en aquest camp. Però l’automòbil flaqueja amb l’electrificació que ve i l’informe conclou que «Europa està perdent terreny com a llar d’empreses líders al món». Segons aquestes dades, un total de 18 empreses xineses i 13 dels EUA van entrar entre les 100 més empreses mundials en els últims 30 anys. En canvi, la proporció de grans empreses europees en aquesta llista es va reduir el 50% en dues dècades i en aquell període cap nova companyia europea va arribar a incloure’s en aquesta classificació. Per als impulsors de la conferència de Munic, l’única solució és la col·laboració públic privada per estimular la innovació. Al·ludeixen al sector de la seguretat, la defensa i el sector aeroespacial. Segons MSC, l’amenaça xinesa i les diferències entre Europa i els EUA poden estendre una alfombra vermella al desenvolupament de la Xina, aparellat també a una altra concepció política dels drets humans.