10 CLAUS

Incògnites que deixa el Mobile

La suspensió va ser per una epidèmia que no afecta Barcelona

Hotels i altres negocis ofereixen els seus excedents a preus baixos

zentauroepp52288591 barcelona l hospitalet  07 02 2020  treballadors durant el m200214231909

zentauroepp52288591 barcelona l hospitalet 07 02 2020 treballadors durant el m200214231909 / Robert Ramos

8
Es llegeix en minuts
Agustí Sala / Patricia Castán / Toni Sust

La cancel·lació del MWC, que s’havia de celebrar a Fira de Barcelona del 24 al 27 de febrer, així com el saló per a ‘start-ups’ 4YFN i el programa per a nens YoMo, deixa oberts diversos interrogants. El motiu oficial ha sigut el temor de moltes de les companyies participants al coronavirus, tot i que ni a Barcelona ni a Catalunya hi ha hagut casos i a Espanya han sigut només dos d’importats, que ja han sigut donats d’alta. Però des del sector es plantegen algunes qüestions i s’esmenten factors que podrien haver contribuït a desestabilitzar el saló aprofitant el virus, com la guerra comercial entre els EUA i la Xinaque enfronta Washington amb Huawei a propòsit de les xarxes 5G

1. ¿Per què es va cancel·lar el MWC 2020?

La versió oficial de l’organitzadora de la fira, la GSMA, una espècie de patronal de productors de mòbils i operadores, és que el temor del contagi pel coronanavirus va provocar una cadena de cancel·lacions per part d’empreses participants que va resultar imparable. Segons els organitzadors, «al tractar-se d’un esdeveniment professional, es necessita que hi conflueixin els compradors i els venedors». I quan falten algunes de les parts es fa impossible que es pugui fer negocis. El cert és que ni l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ni les autoritats sanitàries espanyoles, autonòmiques o locals van decretar en cap moment una situació d’emergència sanitària. Més aviat al contrari: han reiterat que no hi havia «motius sanitaris que justifiquessin la cancel·lació».

2. ¿Es podia haver traslladat a altres dates de l’any?

Abans i després de saber-se la cancel·lació, nombrosos sectors, des de les patronals a altres agents socials, van reclamar que es canviés de data la fira. La GSMA va admetre que aquesta variable es va analitzar però es va rebutjar immediatament perquè es desconeixia quan podia remetre la crisi del coronavirus. A més, les agendes dels milers de consellers delegats i directius que participen en l’esdeveniment són difícils de combinar. Hi ha molt poques dates en què puguin coincidir tots. Al seu torn, Fira de Barcelona, on s’anaven a celebrar el MWC i el 4YFN a més d’un nou esdeveniment anomenat xSide coorganitzat amb el festival Sónar, té els seus espais plens la resta de l’any. El 2020 se celebren salons com a Alimentaria o Expoquimia, que ocupen milers de metres quadrats, a més de la Smart City Expo, per posar només uns exemples de mostres importants per aquest any.

3. ¿Les administracions van fer tot el possible?

Tant el Govern central com el català, l’Ajuntament de Barcelona i la Fira, entre altres administracions, han fet un esforç per mantenir la unitat i la discreció en els últims dies, com no es veia fa temps. Totes van insistir que no hi havia un motiu sanitari per cancel·lar l’edició del Mobile World Congress i totes han mostrat el seu recolzament a la GSMA sense haver-se llançat punyals ni assenyalat culpables.

4. ¿Què farà Barcelona per esmorteir l’anul·lació?

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat aquest divendres que el Govern municipal ha encarregat a l’empresa publicoprivada Turisme de Barcelona l’organització de la Barcelona Oportunity Week, una cita que serveixi per provar d’omplir les habitacions que han quedat buides perquè es van cancel·lar les reserves per part dels assistents al Mobile. L’objectiu d’aquesta iniciativa és esmorteir, en la mesura que sigui possible, l’impacte que la cancel·lació de la fira tecnològica ha tingut sobre el teixit empresarial de la ciutat (hoteler, comercial i de restauració). Aquesta fórmula de promoció ja s’havia utilitzat en diverses ocasions fins al 2012. En aquest cas, servirà per atreure nous viatgers o per als congressistes que ja tenien vol i hotel contractats i vulguin mantenir visita. Es promocionaran els restaurants, allotjaments i propostes culturals.

5. ¿Hi ha certàmens alternatius previstos?

Barcelona Tech City, que agrupa més de 1.000 ‘start-ups’ i entitats vinculades a l’ecosistema tecnològic de la capital catalana, ha posat en marxa de forma exprés una trobada perquè emprenedors i inversors puguin aprofitar les cites que ja tenien concertades per al 4YFN. Amb el nom Barcelona Tech Spirit aquestes jornades tindran lloc en les dates en què estava previst el saló d’aquest any, del 24 al 26 de febrer. Compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat i s’hi han anat sumant altres actors, com Foment del Treball, Fira de Barcelona o la Cambra de Comerç. A més està previst que s’hi adhereixin alguns dels socis empresarials de Barcelona Tech City. La iniciativa va sorgir de forma espontània per part dels emprenedors i inversors que no volien renunciar a celebrar les trobades que tenien previstes, encara que no fos en el marc del 4YFN.  Segons Miguel Vicente, president de Barcelona Tech City, aquesta iniciativa «demostra la força, l’activisme, la solidesa i la solidaritat de l’ecosistema tecnològic de Barcelona».

6. ¿Està assegurada l’edició del 2021 a Barcelona?

La GSMA va deixar clar el mateix dia en què es va anunciar la cancel·lació del MWC d’aquest any que començava a treballar en la celebració del pròxim exercici. A més d’esmentar-ho al comunicat en què va anunciar la cancel·lació, els organitzadors ho van reiterar dijous en la roda de premsa juntament amb els representants de les administracions, que el van ratificar i van destacar, al seu torn, que «serà la millor edició» de les celebrades. A més, el contracte dels organitzadors del Mobile amb la Fira de Barcelona dura fins al 2023. Tant aquesta associació  com el seu principal executiu, John Hoffman, han insistit la celebració a Barcelona està garantida, com a mínim, fins aquesta data. Hoffman va haver de retierar recentment aquest compromís quan la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va generar polèmica a l’oferir la capital d’Espanya per acollir el congrés.

7. ¿Què va fer la GSMA per evitar la suspensió?

Des de la GSMA, els primers dies van anar emetent comunicats en què anaven afegint mesures d’higiene i sanitàries. Les més radicals es van anunciar després de l’anunci de la deserció d’Amazon. I van consistir a anunciar que es prendria la temperatura els assistents i que es vetaria l’entrada a tots els visitants que haguessin estat menys de 14 dies abans a la Xina (i especialment a la província de Hubei, que té per capital la ciutat de Wuhan, on va esclatar l’epidèmia). Aquest és el període d’incubació que l’Organització de la Salut (OMS) va qüestionar a l’afirmar que hi havia estudis que l’allargaven. En tot cas, aquesta afirmació no es va arribar a plasmar en una comunicació oficial. Segons la GSMA, ni amb la posada en marxa de totes aquestes mesures n’hi va haver prou per frenar els temors de les companyies, que van argumentar en tots els casos que prenien la decisió per protegir els seus empleats, clients i proveïdors.

8. ¿Per què a Amsterdam sí que hi ha hagut una fira?

De l’11 al 14 de febrer Amsterdam ha acollit una fira tecnològica, Integrated Systems Europe (ISE), en què sí que han assistit empreses com Sony, Cisco o Intel que, curiosament, sí que van cancel·lar la seva assistència al MWC pel temor del coronavirus, segons la versió oficial. Davant d’aquesta distinció molts han aixecat la cella i hi veuen altres possibles explicacions. A preguntes d’aquest diari, la companyia Sony ha explicat que sí que van assistir a l’ISE de la capital holandesa perquè la seva organització depèn de la seva branca europea, mentre que la del MWC depenia de Tòquio, perquè es va tractar d’un esdeveniment més petit i perquè s’ha celebrat dues setmanes abans que el de Barcelona. A més durant els preparatius, la por del coronavirus encara no s’havia propagat tant. Per la seva banda, la fira holandesa, que a partir de l’any que ve se celebrarà a Barcelona i, de fet, diverses companyies catalanes hi han participat aquest any, va posar en marxa algunes precaucions higièniques també estudiades pel Mobile perquè tot funcionés amb la màxima normalitat possible. Diverses empreses i clients asiàtics també van cancel·lar la participació en aquest certamen.

9. ¿Ha influït la guerra comercial dels EUA i la Xina?

Notícies relacionades

En cas d’haver-se celebrat, hauria sigut el Mobile del 5G, una revolució tecnològica impulsada per grans empreses xineses com Huawei o Xiaomi. Els dos gegants havien dedicat molts recursos a exposar les seves millores a la fira, una cosa frustrada per l’anul·lació. Tot i que no hi ha confirmació oficial, la prematura cancel·lació d’empreses nord-americanes al Mobile pot fer pensar en pressions de Washington per frustrar els plans dels seus competidors. No sense relació, l’Administració Trump ha prohibit l’ús de l’equipament de Huawei a les seves xarxes i ha animat els seus aliats a fer el mateix. La tensió als dos bàndols del Pacífic continua intacta. Dijous mateix, el Govern nord-americà va acusar Huawei del robatori de secrets comercials i va assegurar que aquesta empresa manté negocis il·legals amb Corea del Nord i ajuda l’Iran en la vigilància interna.

10. ¿La GSMA pagarà els afectats?

Pràcticament des de l’inici de la roda de premsa en què dijous passat la GSMA va explicar la cancel·lació es va aferrar als motius de «força major». És una terminologia que es fa servir quan s’espera que un tercer (les companyies d’assegurances) es faci càrrec dels costos d’un sinistre o bé es confia a quedar lliure de càrregues. Les companyies que van decidir no acudir a la fira sense que s’hagués cancel·lat han de córrer amb les despeses en què han incorregut, des de les quotes que hagin de satisfer fins al muntatge d’estands i habitacions d’hotel reservades. En canvi les empreses que haguessin mantingut la seva intenció de participar en el certamen i s’han vist afectades per la cancel·lació per part dels organitzadors tenen dret a ser indemnitzades. Només si l’organització comptés amb una assegurança per a aquestes contingències i que cobrís el supòsit en cas d’una epidèmia o emergència sanitària (no ha sigut el cas), podria fer-se càrrec de les compensacions. És per aquests motius pels quals l’organització del MWC insisteix en la «força major» però, com admeten fins i tot els alts executius de la GSMA, en aquesta ocasió el motiu ha sigut la por del virus. I no hi ha cap pòlissa que cobreixi aquest supòsit.