TRIBUNALS

L'Audiència Nacional no veu delicte i arxiva la causa contra Tous

La pràctica d'omplir joies banyades en metalls preciosos amb altres materials és habitual en el sector

whatsapp-video-2020-01-22-at-131244-2 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha arxivat la denúncia de la fiscalia contra la marca Tous al considerar que els fets denunciats no són delicte. L’associació Consujoya va presentar una denúncia per «estafa» a l’entendre que la firma catalana venia joies de metalls nobles farcides d’altres materials

La representació jurídica de Tous va acusar Consujoya de moure’s per interessos espuris i merament economicistes. Aquesta associació ha promogut prop de mitja dotzena de causes contra l’empresa catalana en jutjats d’instrucció.

El jutge Pedraz dona la raó a Tous. El director general de Tous, José María Bosch, va negar durant la causa cap irregularitat a l’argumentar que les peces objecte d’investigació van ser fabricades amb una tècnica denominada ‘electroforming’.

Precisament, un dia després de difondre’s l’obertura de la investigació, la firma va publicar un vídeo en el seu perfil de Youtube explicant que la tècnica «permet crear joies resistents, de gran volum i sense soldadures» a partir d’«un motllo de metacrilat o resina que es va cobrint d’or o plata en estat líquid mitjançant un delicat procés electrolític». Aquest és el material no metàl·lic del qual estaria farcida la peça assenyalada, el mític os de la firma fabricat en plata.

Fundada el 1920, Tous compta amb presència a més de 50 països amb 700 establiments i un equip integrat per més de 4.000 professionals.

Recolzament de l’associació de joiers

Notícies relacionades

L’AEJPR (Associació Espanyola de Joiers Argenters i Rellotgers) va assegurar que les joies farcides són legals i molt habituals en el sector. L’objectiu d’aquesta tècnica és poder posar a la venda una joia més voluminosa feta amb metalls nobles, plata de llei per exemple, sense ser de plata massissa. A les empreses de compravenda de metalls es fan proves per comprovar si es tracta d’una peça de metall massís o no.

«La joieria és igual que un altre complement. Una joia no té un preu per l’or que porta sinó pel seu disseny, la seva marca, els colors i les gemmes que utilitza. Una cosa és comprar or o plata a pes i una altra molt diferent és comprar una joia d’or o de plata», va sostenir l’associació en un comunicat.

Temes:

Catalunya