Més de 200.000 beneficiats

Els funcionaris de la Generalitat cobraran la pujada del 2% en la nòmina del febrer

El Govern dona llum verda a l'increment, d'obligat compliment, aprovat per Pedro Sánchez la setmana passada

La conselleria dirigida per Puigneró promet tornar una part de les pagues extres retirades aquest 2020, però no concreta terminis

puignero

puignero

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els funcionaris de la Generalitat de Catalunya i altres treballadors públics que depenen d’aquest organisme cobraran la pujada de sou del 2% a partir de la nòmina del febrer. I la pujada, com marca la llei, serà amb efecte retroactiu a 1 de gener; aquest és el compromís que ha traslladat aquest dilluns la conselleria dirigida per Jordi Puigneró als sindicats amb representació majoritària. Una mica més 209.000 empleats públics es beneficiaran d'aquest increment i la Generalitat haurà d’abonar 200 milions per implementar-lo.

El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública ha activat la taula general de la funció pública (MEPAG) d’aquest dilluns els tràmits d’urgència i ha deixat per més endavant la concreció de qüestions com els increments variables o el retorn de les pagues extres. El principal acord assolit amb els sindicats és l’aplicació de la pujada de sou aprovada al Consell de Ministres de dimarts passat, una pujada d’obligat compliment per a totes les administracions espanyoles, i que la Generalitat implementarà en els mateixos temps que l’Administració General de l’Estat.

El decret del Consell de Ministres que va donar llum verda a l’increment d’aquest 2% també inclou un 0,3% variable que cada administració ha de negociar. No hi ha hagut acord en aquest punt entre la Generalitat i els sindicats, com tampoc n’hi va haver l’any passat. La línia que defensa la conselleria és portar aquests recursos als plans de pensions privats que tenen els funcionaris. Les centrals prefereixen implementar-los directament a les nòmines. Per a aquest 2020 es preveuen uns 15 milions d’euros i, si no hi acaba havent acord, prioritzarà el criteri del departament.

Els pressupostos, peça clau

Per al que tampoc hi ha data és per al desemborsament de 325 milions d’euros que representarà el retorn del 60% de la paga extra pendent del 2013. Aquest és un compromís tancat entre la conselleria i els sindicats CCOO UGT el desembre del 2018, sota amenaça de vaga. El pacte preveia que la devolució d’aquest 60% es dugués a terme abans del 31 de desembre del 2020 i des de la Conselleria es remeten a aquell termini. «Dependrà d’Economia», apunten fonts consultades.

Notícies relacionades

L’aprovació dels pressupostos de la Generalitat, prevista per a aquesta setmana, és clau en aquest procés. No tant perquè una cosa estigui subordinada a l’altra, sinó per la liquiditat que aportarien uns nous pressupostos a les arques públiques. El pacte rubricat entre Puigneró i els representants de CCOO i la UGT especificava que el retorn de les pagues passaria a formar part de les partides de despesa prioritàries, cosa que, teòricament, és independent de l’aprovació d’uns nous pressupostos. No obstant, el fet que és una xifra molt elevada –325 milions d’euros– pot ocasionar dificultats en els pagaments.  

Un altre element que dependrà de l’aprovació dels pressupostos serà l’augment de plantilles de metges o bombers que va prometre el vicepresident, Pere Aragonès. Això dependrà de l’aprovació dels pressupostos tant a Catalunya, com a l’Estat, ja que la convocatòria de places públiques de la Generalitat depèn de la taxa de reposició inclosa anualment en els Pressupostos Generals de l’Estat. És a dir, per distribuir la convocatòria de places públiques a Catalunya hi ha d’haver pressupostos a tot Espanya. Si no, la Generalitat hauria d’habilitar noves places a través de modalitats temporals.