Informe de Manpower

El treball a temps parcial es dispara el 30% a Catalunya des de l'esclat de la crisi

Un informe de la consultora Manpower assenyala que encara no s'han recuperat els nivells d'ocupació de fa una dècada i que les fórmules precàries han augmentat

zentauroepp25507347 camarero190802090743

zentauroepp25507347 camarero190802090743

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya encara no ha recuperat els nivells d’ocupació previs a l’esclat de la crisi econòmica i l’ocupació creada des d’aleshores arriba marcada per una precarietat més elevada. Les jornades a temps parcial s’han disparat el 30,1% des de l’inici de la Gran Recessió, el 2007, davant el retrocés dels contractes a temps complet. I les perspectives per als pròxims anys són que l’ocupació continuarà creixent, que la temporalitat anirà a l’alça i els perfils demandats per les empreses barrejaran professionals no qualificats i professionals formats. Aquestes són les principals conclusions d’un informe de la consultora Manpower presentat aquest dimarts.  

Catalunya encara no ha recuperat en l’actual cicle de creixement l’ocupació destruïda després de l’esclat de la crisi econòmica. Si entre el 2007 i el 2013 l’ocupació va retrocedir el 18,4%; l’actual fase de recuperació (2014-2019) ha crescut el 15,4%, tot i que encara està tres punts per sota. En els pròxims anys el mercat laboral anirà retallant distàncies, però Manpower preveu que el 2021 l’ocupació encara estigui el 2% per sota del període previ a la crisi.

El contrast entre la fotografia prèvia a la crisi econòmica i l’actual (a tancament del 2019) revela un mercat laboral català que encara no ha recuperat els llocs de treball temporals que va escombrar la crisi, tot i que en els nous llocs de treball hi té un pes més gran les jornades parcials i altres fórmules de subocupació. Si bé els llocs de treball a temps parcial han crescut el 30,1% des del 2007, les jornades a temps complet encara són el 7,9% inferiors. Això deixa un percentatge de subocupació, és a dir, persones que tenen una feina però voldrien poder treballar més hores, el 28,4% superior. Característiques compartides amb el conjunt del mercat laboral espanyol, tot i que una mica més accentuades en el cas català.  

Aquesta extensió de les fórmules precàries d’ocupació es produeix en paral·lel a una redistribució de l’activitat productiva. El declivi de la indústria catalana, històricament associada a millors condicions de treball, està sent contundent en el present cicle econòmic i la consultora preveu que l’esmentada tendència persisteixi en els pròxims anys. Actualment, l’ocupació en la indústria és el 19,4% inferior al registrat abans de la Gran Recessió.

La terciarització és una tendència omnipresent a l’Europa Occidental de la qual no s’escapa Catalunya. Els nivells d’ocupació a l’esmentat sector ja són el 12,7% que abans de la crisi. I les xifres mostren que el pes del tercer sector anirà a més, ja que gremis com l’hostaleria creixen diversos punts per sobre des de la tornada a la creació d’ocupació del que ho van fer en els anys previs al crac.

Catalunya segueix líder

Notícies relacionades

Una xifra molt semblant a la mitjana espanyola i per sobre de la d’altres comunitats de característiques similars, com és el cas de Madrid, que Catalunya avantatja en un punt en ocupació. Això provoca que les quatre províncies catalanes continuïn sent el principal planter d’ocupació d’Espanya, ja que aporta el 17,4% dels ocupats de tot Espanya.

Les previsions de Manpower per a Catalunya són idèntiques a les que va oferir fa una setmana per a Espanya. Els ritmes de creixement de l’ocupació seran de l’1,3% per a aquest 2020 i de l’1,4% per al 2021; fet que deixarà entre els dos exercicis un augment de 93.000 treballadors en actiu.