Aspirant a una ocupació a Correus

«Aprovar l'examen seria com si em toqués la loteria»

Més d'11.000 candidats busquen una plaça fixa al servei postal de Catalunya. Molts ja són treballadors eventuals de la companyia

mas de 11000 aspirantes a 826 puestos de correos en catalunya / periodico

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías / Gabriel Ubieto

La seva primera feina per a Correus va ser el 1998. Des d’aleshores ha entrat i sortit de la borsa laboral que utilitza l’empresa pública per cobrir les substitucions. I gràcies als incomptables alhora que curts contractes temporals combinats amb altres ocupacions esporàdiques ha anat tirant.  Xavier Pallarés, als seus 53 anys i pare de dues filles, té clara una cosa: «Si aprovo l’examen seria com si m’hagués tocat la loteria», afirma abans d’entrar a les aules de la Facultat de Ciències Empresarials de la Universitat de Barcelona on a les nou del matí d’aquest diumenge han començat les proves per cobrir 4.055 llocs de treball a tot Espanya. I pot ser que necessiti la mateixa fortuna que requereix topar amb la grossa de Nadal perquè la seva ‘butlleta’ sigui l’elegida entre els 166.000 aspirants que avui omplen els pupitres universitaris a tot Espanya. A Catalunya, on s’han de cobrir 826 places, hi ha 10.503 inscrits per fer l’examen, tot i que s’han apuntat per optar a un lloc en la comunitat 11.154 aspirants (a Barcelona, 8.696; a Girona, 863; a Lleida, 641 i a Tarragona, 954). Les diferents xifres es deuen al fet que tot i que algú s’examini a Granada pot optar a una ocupació a Catalunya i viceversa.

Pallarés ja és treballador de Correus –«temporal, estic cobrint una suplència», diu–, però com tots els que es presenten aquest diumenge vol una plaça fixa com a carter i classificador o en consideració al públic. Es presenta a les dues convocatòries fetes per la companyia. No és previsible que acabi les proves abans les quatre de la tarda. La primera ha donat inici a les nou del matí, i la segona a les 13.30 hores. Almenys, ell compta amb un lleuger avantatge: a l’haver format part de la borsa de contractació i haver fet cursos de formació disposa de punts que s’afegiran a la nota final de l’examen. «Els que venen de fora de la companyia no tenen aquesta puntuació extra», diu. 

La seva expectativa és acabar amb una llarga vida d’inseguretat laboral. «Quan em truquen, vaig i em presento on diuen. Et donen contractes de 15 dies, un mes, dos mesos... Depèn de si és una baixa o cobreixes unes vacances o es tracta de reforç perquè falta personal per fer la feina».  Pallarés viu a Vilanova del Camí i ha aprofitat els cursos de formació que fa el sindicat de CCOO per preparar-se l’examen. «Amb l’època que hem tingut de paqueteria durant aquestes dates ha sigut difícil concentrar-se per estudiar». Reconeix que el temari en què s’inclouen 11 apartats és bastant exhaustiu.

«El meu fort no és estar assegut»

Fa dos anys que el Rubén treballa a Correus amb un contracte temporal, cobrint una baixa en una població del Vallès Occidental. Té 27 anys i fins ara laboralment «no s’ha estat quiet», segons explica. Abans d’aterrar al servei postal ha exercit d’administratiu en un ajuntament de la zona, de tècnic informàtic en una petita empresa – «ho vaig deixar perquè el meu fort no és estar assegut»– i finalment d’ajudant en un taller d’electromecànica. «Se’m va acabar el contracte i just buscaven gent per a la borsa de substitucions de Correus», afirma. 

Notícies relacionades

La d’aquest diumenge no serà la primera oposició de Correus a què es presenta el Rubén, ja que l’any passat ja va participar en una; tot i que sí que serà la més freqüentada. «L’any passat em vaig quedar a prop de la nota de tall i des de l’endemà que estic preparant aquest examen», diu. «M’agrada la feina, no està mal pagada i l’estabilitat es valora bastant», afirma. Fins ara a aquest jove vallesà li ha tocat repartir tant amb moto com a peu i diu no que no té problema d’anar-se’n a qualsevol altra província de Catalunya per continuar fent-ho, una vegada superi l’oposició. «Tot és desplaçar-se, l’any següent demano el trasllat i llestos», afirma.

Com el Rubén i Pallarés, aproximadament el 20% de la plantilla de Correus treballa amb un contracte eventual, segons càlculs sindicals. La temporalitat, després d’una dècada de retallades i congelació al sector públic, és habitual en l’Administració i empreses públiques. És per això que, després dels exàmens d’oposició d’aquest diumenge, encara queda pendent convocar un altre concurs de més de 3.200 places; específicament pensat per reposar jubilacions i estabilitzar plantilles.

Temes:

Correus