compres

Norges Bank es converteix en el tercer accionista de Repsol

El fons sobirà de Noruega declara una participació superior al 3% en l'energètica espanyola

49900285 601

49900285 601

1
Es llegeix en minuts

El fons sobirà de Noruega, Norges Bank, s’ha erigit en el tercer principal accionista de Repsol després d’aflorar una participació de més del 3% en la companyia espanyola, valorada en els actuals preus de mercat en més de 660 milions d’euros.

En concret, Norges Bank, que gestiona el Fons Global de Pensions del Govern de Noruega, el fons sobirà més gran del món, ha declarat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) una participació del 3,062% a Repsol.

D’aquesta participació, l’entitat té el 2,822% del capital de Repsol de manera directa, mentre que compta amb un altre 0,24% a través d’instruments financers.

Ja era coneguda la presència del fons sobirà noruec en el capital de Repsol, amb una participació de l’1,5% en les seves dades a tancament del 2018, el que el convertia ja en el primer inversor socialment responsable en la companyia presidida per Antonio Brufau, tot i que ara la seva presència a el capital ha aflorat en la CNMV després d’haver incrementat la seva aposta per l’energètica espanyola i haver franquejat el llistó del 3%.

Norges Bank s’erigeix així en el tercer màxim accionista de Repsol, tan sols darrere de Sacyr, que té una participació del 8,2%, i de Blackrock (4,998%).

El fons sobirà noruec és un dels actors rellevants en el capital de les empreses de l’Ibex, amb inversions que superen els 9.000 milions d’euros i amb presència en empreses com ara Iberdrola (3,057%) i Telefónica (2,877%).

Notícies relacionades

Aquest increment de l’aposta de Norges Bank per Repsol coincideix, a més, amb el que va anunciar a principis del mes de desembre passat el grup dirigit per Josu Jon Imaz de ser una companyia zero emissions netes a l’horitzó del 2050, i on el creixement en projectes de generació baixa en carboni és un dels seus vèrtexs importants.

El grup, que en el primer semestre d’aquest 2020 llançarà un nou pla estratègic 2021-2025 per definir aquest camí, es va convertir així en la primera companyia del seu sector a assumir aquest objectiu de zero emissions netes el 2050.