Els EUA sospesen aranzels al cava i més impostos a les exportacions espanyoles

El Departament de Comerç estudia uns gravàmens que podrien ascendir fins al 100% del valor en duana

La nova llista negra inclou productes que van quedar exempts de la primera ronda aplicada a mitjans d'octubre

zentauroepp35195298 sant sadurn  d anoia 18 08 2016 turistas turismo en la empre171006120216

zentauroepp35195298 sant sadurn d anoia 18 08 2016 turistas turismo en la empre171006120216 / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La incipient guerra comercial entre els Estats Units i la Unió Europea amenaça d’agreujar-se greument en els pròxims mesos. L’Administració de Donald Trump ha iniciat un procés per avaluar la imposició de nous aranzels a una llarga llista de productes europeus, amenaçats amb uns gravàmens que podrien ascendir fins al 100 % del seu valor a la duana. Entre les categories afectades s’inclouen aquesta vegada els vins escumosos com el cava català, que van quedar exclosos de la primera ronda de sancions aplicades a l’octubre com a represàlia als subsidis a Airbus. Però no són els únics. La nova llista negra engloba pràcticament tots els vins espanyolsolis d’olivaderivats del porc o formatges, així com altres béns exempts fins ara com la ceràmica, els mariscos o els helicòpters no militars

Com ja va passar a l’octubre, Washington ha tornat a recolzar-se en les decisions d’Organització Mundial del Comerç (OMC) per justificar aquesta nova ronda de potencials aranzels. L’àrbitre del comerç internacional va concloure la setmana passada que la Unió Europea continua aportant «subsidis il·legals» al gegant aeroespacial Airbus, en contra del que sostenen les seves autoritats. En concret, als avions A-380 i A-350 , que continuarien beneficiant-se dels préstecs avantatjosos concedits en el passat per diversos Governs europeus. «La sentència confirma que Europa segueix més centrada a promoure un litigi absurd que a resoldre els massius subsidis que perjudiquen la indústria aeroespacial nord-americana i els seus treballadors», va dir el representant comercial dels EUA, Robert Lighthizer, després de conèixer-se la decisió de l’OMC.

Washington va demandar fa anys Airbus al considerar que els ajuts europeus danyen les seves empreses i pertorben la lliure competència. Fa dos mesos l’OMC li va donar la raó i va permetre al seu Govern que es cobri els perjudicis soferts amb contramesures per valor de 7.500 milions de dòlars anuals. Una vènia que es va traduir en aranzels del 10% a la indústria aeroespacial europea i del 25% en el seu sector agroalimentari principalment. El gruix dels gravàmens va recaure sobre FrançaEspanyaAlemanya i el Regne Unit, els quatre països que formen el consorci d’Airbus.

Sortir del mercat 

Notícies relacionades

Washington torna ara a la càrrega amb una amenaça que podria treure pràcticament del mercat nord-americà el cava, els vins, el formatge o l’oli d’oliva espanyol si es materialitza l’aranzel del 100% o augmenta el ja existent. Productes com el vi de més de 14 graus de graduació alcohòlica n’estaven fins ara exempts, però han entrat de ple en la nova llista. El mateix passa amb el vi a granel. O l’oli d’oliva en garrafes de més de 18 litres. «D’acord amb aquesta última decisió i la falta de progrés en els esforços per resoldre la disputa, els EUA han iniciat un procés per avaluar l’increment dels aranzels i afegir nous productes europeus a la llista», va anunciar la setmana passada el Departament de Comerç. No hi ha termini límit per a la decisió, però al gener s’obrirà un període de consultes perquè importadors, cambres de comerç o empreses exposin els seus arguments. 

Sofriment dels productors

Tot i que no s’opti per la decisió més extrema, l’impacte podria ser majúscul perquè tant el camp espanyol com els seus importadors nord-americans ja estan patint amb duresa els aranzels vigents. El sobrecost duaner està sent parcialment assumit pels empresaris del camp espanyol, que no volen perdre la seva quota en el mercat nord-americà, però tot i així alguns importadors han començat a descartar alguns dels productes menys competitius per reemplaçar-los per vins o olis d’altres països. Entre el sector la preocupació és màxima. «Si fins ara els aranzels ens havien dificultat respirar, aquestes mesures suposarien l’asfíxia total», assegura Francisco Astudillo, un importador de vins, cava, ibèric o olis d’oliva establert a Washington