a l'octubre

La fabricació de cotxes despunta, però no compensa la caiguda de la producció industrial

L'acoblament de vehicles a Espanya creix a l'octubre per quart mes consecutiu, fins a les 2,39 milions d'unitats

Els preus industrials cauen un 2,8% respecte al mateix mes de l'any anterior i registren el seu cinquè mes de números vermells

zentauroepp46814821 internacional190203160728

zentauroepp46814821 internacional190203160728 / OLI SCARFF

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La producció de vehicles a Espanya va créixer a l’octubre per quart mes consecutiu, la qual cosa no va evitar que la producció del total de la indústria encadenés el seu cinquè mes en números vermells. Així ho mostren les dades publicades aquest dilluns per l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils (Anfac), referent a la primera xifra, i per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a la segona. No obstant, malgrat el repunt a la producció de vehicles, el còmput anual del sector de l’automoció a Espanya també va tancar octubre en números negatius, amb el 0,8% menys d’unitats acoblades durant els deu primers mesos de l’any. 

Segons dades d’Anfac, el desè mes d’any es van produir 270.070 vehicles a les factories nacionals, la qual cosa suposa un increment del 9,6% davant el mateix mes de l’exercici precedent. Anfac destaca que les plantes espanyoles van registrar el millor mes d’octubre des del 2007, quan es van acoblar 9.000 vehicles més. Aquesta evolució es deu, principalment, a la recuperació del mercat europeu, que va augmentar les matriculacions de turismes el 8,7% a l’octubre, segons la patronal.

Els preus industrials, per la seva banda, van pujar el 0,5% a l’octubre en relació amb el setembre, però van retrocedir el 2,8% en taxa interanual, moderant en cinc dècimes la caiguda que havien experimentat al setembre (-3,3%), segons les xifres de l’INE. Amb aquesta retallada interanual, els preus industrials encadenen cinc mesos consecutius en taxes negatives després d’haver estat 32 mesos en positiu.

Notícies relacionades

La moderació en el descens interanual dels preus industrials s’ha degut principalment al repunt en gairebé dos punts de la taxa d’energia, fins al -8,2%, per l’encariment de la producció d’energia elèctrica, i al repunt de la taxa dels béns de consum no durador en una dècima, fins al 0,8%, pel cost més gran de l’elaboració de productes carnis, del processat i conservació de fruites i hortalisses i de la fabricació de begudes.

Per comunitats autònomes, totes presentaven a l’octubre taxes interanuals negatives de preus en el sector industrial, a excepció de la Rioja, que va registrar una alça del 0,4%. Entre les taxes negatives, les més significatives les experimentaven Astúries (-8,1%), les Canàries i les Balears (-6,7% en els dos casos).

Temes:

Cotxes