comerç exterior

Brussel·les preveu aprovar ajuts al vi aquesta setmana

Amb aquesta decisió, la UE prova de pal·liar els efectes dels aranzels dels EUA

jcortadellas27010080 22 08 14 prop de vilob   del penedes vinyes de xar160408110833

jcortadellas27010080 22 08 14 prop de vilob del penedes vinyes de xar160408110833

1
Es llegeix en minuts

Brussel·les anunciarà previsiblement aquesta setmana noves mesures de recolzament al sector del vi per pal·liar els efectes dels aranzels imposats pels EUA, ha anunciat avui el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas.

«Esperem que la Comissió Europea anunciï mesures de recolzament al sector i el Govern està disposat a través de l’ICEX a prendre mesures complementàries perquè no perdem posicions als Estats Units [...] No podem perdre ni una ampolla ni un litre en aquest mercat, és també un país aparador per exportar a d’altres», ha argumentat durant la seva intervenció al Fòrum Nova Economia.

Planas, que ha participat en una jornada centrada en el futur del sector del vi, ha reconegut que les converses mantingudes ara per ara amb els EUA han tingut un efecte «nul» i ha recordat que el fet que el país nord-americà tingui eleccions el novembre del 2020 «no fa fàcil una negociació comercial com a aquesta».

El ministre en funcions ha recalcat que es tracta d’una «guerra comercial no volguda» per la UE, tot i que ha apuntat com a «factor positiu» per a la futura negociació el nomenament de Phil Hogan com a Comissari de Comerç a Brussel·les, a causa del seu passat com a responsable d’Agricultura.

Un s’ha mostrat preocupat també pels efectes del ‘brexit’ al sector, a causa del fort pes del Regne Unit en les exportacions de vi espanyol, tot i que ha instat els cellerers a tenir paciència fins que se sàpiga què passa finalment.

Notícies relacionades

«En vi tenim una posició molt consolidada al mercat britànic que hem de preservar. Comprenc la preocupació que m’han traslladat des del sector, perquè existirien uns costos superiors als que ja no estàvem acostumats, però cal fer tot el possible perquè un destí (EUA) tan interessant per al vi espanyol segueixi sent-ho», ha defensat.

Hi ha categories com la de fruites i hortalisses i, en general, la de productes peribles, en les quals hi ha un «risc evident» des del mateix dia en què s’executi la sortida del Regne Unit de la UE, però en altres com la del vi caldrà veure quines són les condicions que exigeix Londres per regular les seves importacions per saber la seva repercussió, ha explicat Planas.

Temes:

Comerç Vi