PAÍS VALENCIÀ

Confiança en Europa i Calviño per evitar excessos

Els empresaris valencians preferirien una abstenció del PP per evitar el recolzament de Podem

zentauroepp49931704 valencia v21190921174728

zentauroepp49931704 valencia v21190921174728 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Jordi Cuenca

Els empresaris valencians veuen amb preocupació el possible Govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem per algunes mesures fiscals i laborals que podria adoptar, tot i que confien que la Comissió Europea ila presència de Nadia Calviño en la vicepresidència econòmica moderaran qualsevol excés. El president de la patronal autonòmica CEV i vicepresident de la CEOE, Salvador Navarro, considera que la majoria d’empresaris de la zona preferirien que el PP s’abstingués perquè governés el PSOE sense Unides Podem i lamenten que Ciutadans deixés escapar l’ocasió d’entrar (o recolzar) un Executiu de majoria absoluta amb els socialistes després de les eleccions de l’abril.

A Càndid Penalba, propietari de Cotoblau, una empresa de tèxtils per a la llar que exporta a més de 50 països, el possible Govern entre el PSOE i Unides Podem li fa «por» per la presència d’aquesta última formació. El partit que lidera Pablo Iglesias, segons la seva opinió, «demonitza l’empresariat, com ha fet amb el president d’Inditex, Amancio Ortega, per fer donacions altruistes». A més, pot forçar una reforma laboral que, segons el seu criteri, «ha ajudat molt a reduir l’atur». I es mostra «en contra dels tractats de lliure comerç, com el de la UE amb el Canadà».

Tornar al diàleg

Però hi ha més motius per a la seva inquietud: l’alça d’impostos, singularment el de Societats, i «l’augment de la despesa social, que elevarà encara més el deute». Penalba, que també és el president del Consell Intertèxtil d’Espanya, és partidari d’un Govern entre el PP i el PSOE per les qüestions econòmiques, tot i que afegeix que en el problema generat per l’independentisme català «l’actitud dels socialistes és més encertada que la dels populars, perquè s’ha de tornar al diàleg i deixar enrere la política de confrontació». Dit això, el propietari de Cotoblau assegura que l’opció que ell hauria preferit era una aliança entre Ciutadans i el PSOE.

Notícies relacionades

Vicente Lafuente és propietari de Protecmet, una firma de recobriments metàl·lics, i creu que s’ha de ser «respectuosos amb el que ha triat la gent», però es mostra profundament escèptic sobre l’agenda del possible Govern de coalició, perquè creu que la realitat s’imposarà i «no poden dur a terme gaires de les seves propostes». Segons la seva opinió, en un escenari d’alentiment econòmic, la fórmula d’apujar impostos i elevar la despesa social no és viable. 

Confia que, quan arribi el moment i vegin que les seves propostes són irrealitzables, tinguin en compte les peticions de les petites empreses. No les de l’Ibex, de la qual cosa m’alegro». Lafuente considera que aquesta coalició «serà ingovernable» i que el PSOE haurà de buscar nous aliats sense encantar-se. Un pacte entre els socialistes i el PP, que «no se’l creu ningú», donaria «més estabilitat i garantiria un equilibri en la balança entre polítiques socials i econòmiques».