'CAS VILLAREJO'

Francisco González admet que hi podria haver conductes irregulars, però individuals, no del BBVA

L'expresident assegura que es demostrarà que el banc i els seus directius han treballat «sempre de manera íntegra i exemplar»

Anticorrupció no sol·licita al jutge que li imposi mesures cautelars rere la seva declaració de més de dues hores i mitja

20191118 461941 entradagonzalezr 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’expresident del BBVA, Francisco González, ha sigut el plat fort de la segona ronda de declaracions acordades pel jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón en relació amb els contractes firmats per l’entitat bancària amb Cenyt, l’empresa de seguretat de l’excomissari José Manuel Villarejo, principal imputat del ‘cas Tàndem’, en el que s’investiguen les clavegueres policials.

Al final de la seva compareixença, com a imputat pels delictes de suborn i descobriment i revelació de secretssuborn i descobriment i revelació de secrets, González es va dirigir als mitjans per assegurar que «quan acabi la investigació quedarà molt clar que el grup BBVA i els seus directius han treballat sempre íntegrament i de manera exemplar». No obstant, va afegir que «sense perjudici d’alguna conducta individual» que hagi pogut ser «irregular».

De fet, el primer delicte se li atribueix pels dons que van poder rebre directius del banc per fer que es contractés les empreses de Villarejo. El de descobriment i revelació de secrets es deu al suposat accés a 15.000 trucades de llavors membres del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, empresaris i periodistes que s’investiga si van formar part dels serveis contractats pel banc. 

L’exbanquer va declarar durant poc més de dues hores i mitja a l’Audiència Nacional. I davant dels mitjans es va cuidar fins i tot de dir que el BBVA «és una gran institució internacional, enormement respectada que treballa en benefici dels seus clients i accionistes i presta serveis rellevants a la societat».

No va voler donar més detalls sobre el que havia contestat als fiscals del cas, Miguel Serrano i Ignacio Stampa, ni al magistrat, emparant-se en el fet que la causa continua secreta. Sí que va afegir que després que s’obrís aquesta peça en el ‘cas Villarejo’, va emetre un comunicat per mostrar la seva disposició a col·laborar amb la justícia «amb tota transparència i claredat». Va afirmar que Anticorrupció no havia demanat cap mesura cautelar per a ell.

Assenyalat

El seu testimoni com a imputat es va convertir en imprescindible des del moment en què es va sentir dir en els àudios intervinguts a Villarejo i al seu soci, l’advocat Rafael Redondo, al que era cap de Seguretat del banc Julio Corrochano dir que informava el «presi» cada 10 o 15 dies, la qual cosa feia pensar que estava al corrent dels contractes firmats per l’expolicia el 2004, quan la constructora Sacyr va intentar aconseguir el control de l’entitat. 

A més de les paraules de Corrochano, que va fer efectiva una fiança de 300.000 euros per eludir la presó, el que era president de Districte Castellana Nord, Antonio Béjar, en va esquivar una d’un milió en l’últim moment.  va declarar davant del magistrat que «Villarejo formava part del paisatge» del banc i que havia sentit el mateix González remetre les empreses que Corrochano recomanés contractar. 

González va deixar la presidència a finals de l’any passat, poc després que es conegués la relació del banc amb l’expolicia, i va abandonar temporalment la d’honor al març, després de resultar imputada l’entitat en la causa. En un comunicat, l’exbanquer va manifestar aquest dimecres «la seva plena disposició a col·laborar amb la Justícia». En aquesta línia, durant la seva declaració dilluns respondrà a les preguntes del jutge, el fiscal i el seu advocat, al contrari del que han fet la immensa majoria d’imputats i malgrat que la causa està sota secret de sumari i per tant no coneix els detalls de la investigació. 

L’exbanquer també es va remetre dimecres a una altra nota que va emetre al març, en què va defensar que l’entitat va actuar sota el seu mandat «dins de la més estricta legalitat», una cosa que caldria «separar (de) possibles actuacions individuals de caràcter irregular, si n’hi hagués».

Altres declaracions

Notícies relacionades

Abans que declarés González, ho va fer el que va ser cap de Comunicació del BBVA i excap de Prensa de la Casa Reial Javier Ayuso, però en el seu cas com a testimoni. També va declarar l’expolicia Antonio Bonilla, que treballava per a Villarejo al seu entramat empresarial. 

Les declaracions continuaran aquest dimarts amb la de Juan Asúa, assessor principal de l’actual president de l’entitat, Carlos Torres Vila, i la d’Eduardo Arbizu, que fins al juliol, quan va ser cessat al conèixer-se la imputació del BBVA, era responsable de Regulació i Control Intern del BBVA. La declaració com a imputat del banc com a persona jurídica que al principi es va fixar per al juliol ara està prevista per al dia 20.