AQUEST DILLUNS

L'expresident de BBVA, Francisco González, declara davant del jutge com a imputat

L'entitat financera afronta una setmana clau pels encàrrecs d'espionatge a Villarejo

20191118 461941 entradagonzalezr 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Efe

El BBVA s’enfronta aquesta setmana al’Audiència Nacional  a una ronda de declaracions, encapçalades per la del seu expresident Francisco González, que seran clau en la investigació pels presumptes encàrrecsd’espionatge  que va fer el banc al’excomissari José Villarejo entre el 2004 i el 2017. El primer a personar-se davant del jutge del cas Villarejo, Manuel García Castellón, serà el mateix González, imputat dijous passat per delictes de suborn i de descobriment i revelació de secrets, a petició de la Fiscalia Anticorrupció.

Dos dies després, un representant legal de l’entitat bancària, imputada el juliol com a persona jurídica, respondrà pels presumptes treballs d’espionatge que l’excomissari va realitzar a petició de l’entitat des del 2004, quan la constructora Sacyr va iniciar un moviment per provar de prendre el control del banc i que finalment no va tenir èxit.

Quan es va conèixer la imputació del banc, FG (Francisco González), com se’l coneix al món econòmic, va afirmar que durant la seva presidència, que es va prolongar prop de dues dècades, es va treballar sota uns estrictes estàndards de conducta i dins «de la més estricta legalitat per defensar els interessos del banc». L’exbanquer sempre ha assegurat que es va assabentar de la relació del banc amb l’excomissari per la premsa i que el maig del 2018, tot just tenir coneixement a través d’un mitjà de comunicació de la contractació de l’empresa de Villarejo, Cenyt, per part del BBVA, va impulsar una investigació interna per identificar qualsevol actuació irregular.

La relació entre BBVA i Cenyt va començar el 2004, quan la constructora Sacyr va intentar sense èxit aconseguir el control de l’entitat, per la suposada recomanació de Julio Corrochano, excap de Seguretat del banc durant bona part de la presidència de FG i antic comissari de policia. Corrochano ja va comparèixer per aquests fets davant del jutge, que li va imposar una fiança de 300.000 euros.

El gener del 2019 i després de l’arribada a la presidència del BBVA de Carlos Torres Vila, la investigació interna impulsada pel seu antecessor va ser ampliada amb l’encàrrec d’un forense realitzat per tercers, i els resultats d’aquest estudi s’han anat aportant a la justícia.

FG considera molt important afrontar la investigació oberta amb total transparència, i ajudar a separar possibles actuacions individuals de caràcter irregular, si n’hi hagués, de l’actuació del BBVA en el seu conjunt, que no té cap dubte que «ha sigut irreprotxable i amb un compliment per sobre de l’exigible en matèria de govern corporatiu i compliment normatiu», segons va afirmar en el seu moment.

L’exbanquer, que esperava la seva citació des de fa mesos i fa temps que prepara amb el seu advocat la seva declaració, no s’acollirà al seu dret a no declarar i es dona per fet que respondrà a les preguntes del jutge i el fiscal, a més d’a les del seu advocat. I ho farà malgrat que aquesta peça del cas Villarejo, la número 9, està sota secret, circumstància que va portar a la major part de la desena de càrrecs actuals i passats de l’entitat que ja han comparegut com a investigats a acollir-se al seu dret a no declarar a l’espera que la investigació deixi de ser reservada.

Dels pocs que han optat per parlar destaca Antonio Béjar, expresident de Districte Castellana Nord (Operació Chamartín) –societat participada pel BBVA– i que va ser destituït d’aquest càrrec a finals de juliol arran de la seva imputació en aquesta causa. Béjar, que havia sigut director de Riscos i Recuperacions Immobiliàries de BBVA, va explicar la primera vegada que va declarar que els serveis prestats per Cenyt per a la seva àrea de responsabilitat estarien relacionats amb el seguiment de clients morosos. A més de la citació de González, el jutge també ha citat per a aquest dilluns, en el seu cas com a testimoni, l’exdirector de comunicació del BBVA Javier Ayuso, que també va ser cap de premsa de la Casa Reial, i com a investigat l’inspector jubilat de la Policia Antonio Bonilla, imputat en altres peces d’aquesta causa.

Notícies relacionades

Per a l’endemà, el dimarts 19, han sigut cridats com a investigats Juan Asúa, assessor de l’actual president de l’entitat, Carlos Torres Vila; i Eduardo Arbizu, exresponsable de l’àrea de Regulació i Control Intern, que va deixar el banc a finals de juliol, un dia després de conèixer-se la imputació del BBVA. García Castellón sospita que «la cúpula» del BBVA va consentir la contractació de Villarejo per a tasques d’informació i espionatge, en vista del «benefici personal i empresarial» que li podien reportar.

S’investiguen en concret les contractacions per valor de diversos milions del banc a Cenyt, que presumptament hauria espiat unes 15.000 trucades de polítics, periodistes, banquers i empresaris. Aquestes indagacions van derivar en la renúncia al març de Francisco González com a president d’honor, després d’haver deixat al desembre de presidir l’entitat. 

Temes:

BBVA