DIGITALITZACIÓ

Blockchain, arma empresarial de l'Economia 4.0

Les xarxes distribuïdes són la base de desenvolupaments que milloraran la competitivitat en els processos

’Blockchain’: No és fàcil d’explicar, però ho hem aconseguit. / Miriam Lázaro / Quality Media

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

En els entorns tecnològics comença a donar-se per sabuda la lliçó Blockchain i s’estén parlar més d’aplicacions més que de la base teòrica en la qual s’assenten. I malgrat tots els avenços registrats i el ritme accelerat dels canvis, les empreses continuen òrfenes de coneixement i se senten més presoneres de la tecnologia que a les portes de la revolució de l’Economia 4.0. I és que la primera transacció Blockchain es va fer el 2009 i avui és fonamental a la xarxa pública d’un país com Estònia, per exemple. Napster, Emule, Bitorrent o Skype van néixer del desenvolupament de xarxes distribuïdes, però el llançament de les criptomonedes com el bitcoin va portar el concepte a noves cotes de desenvolupament. 

Només a Catalunya, una cinquantena d’empreses estan vinculades directament a Blockchain. Envoltades sovint més en l’halo del venedor de fum que en practicitat rendible, el cert és que el valor disruptiu de Blockchain obliga les empreses a estar atentes a què pot fer aquesta tecnologia al seu propi sector. 

Aquesta setmana va tenir lloc a Barcelona una trobada entre professionals del sector interessats en aquesta aplicació pràctica. El gran atractiu de Blockchain passa per «transferir valor dins de la mateixa xarxa amb seguretat», va afirmar David Martínez, expert en transformació de models de negoci de la consultora Addvante. L’acte celebrat a l’Hotel Seventy de Barcelona, va congregar professionals desitjosos de transformar Blockchain en negoci, però va portar més d’un a angoixar-se encara més davant de les oportunitats a la vista en l’horitzó.

Són molts els que veuenBlockchain com la manera de no dependre del finançament bancari i obrir rutes de finançament paral·leles. Des dels grans gegants del comerç mundial com Amazon, Alibaba, Google o Amazon, fins a qualsevol companyia industrial o proveïdor de serveis energètics, la idea sona a música celestial i diners en apunt i no en efectiu. S’obre un món de drets i obligacions menys reglades i a l’ombra de supervisions fora del sistema propi. I l’assumpte s’ampliarà presumiblement des d’aquests creixents acords privats i a l’ombra de nous universos paral·lels entre empreses i clients. 

De la jornada es dedueix que molts nous models de negoci estan verds. A la pregunta de com Blockchain afectarà els negocis, els experts expliquen que s’obre la porta a l’eliminació de mitjancers i la reducció de costos que se’n deriva. I s’esforcen a explicar que el sistema és segur, malgrat l’amenaça futura de l’ordinador quàntic que s’acosta. 

¿On és aplicable Blockchain?

Quatre són les àrees d’aplicació de la tecnologia Blockchain a l’empresa. La primera és com a sistema de pagaments. Les criptomonedes o l’ús d’aquestes obre portes a sistemes de pagament globals aliens a les exigències bancàries actuals (enviament de remeses, etc). Obre també el camí de formes de finançament paral·leles basades en la confiança i la prestació de serveis futurs. 

El segon camp d’acció és l’establiment de contractes entre parts. Es desenvolupen en el camp de la compravenda d’energia (subministrament a llarg termini i gestió d’orígens, renovables, etc.), però també en la gestió de drets digitals, serveis d’atenció al client, fidelització, etc.

La tercera via de Blockchain per al seu desenvolupament se centra en la gestió documental i la seva implementació en els serveis públics, per exemple. És el cas dels registres oficials, els historials clínics i fins i tot els processos participatius (votacions, etc.).

El quart camp i més complex per a la comprensió del ciutadà és el de la inversió en productes financers sofisticats. Pot ser la inversió en derivats financers, finançament de noves empreses, emissions de deute, valors i accions, etcètera. 

Notícies relacionades

Es preveu que la mida del mercat Blockchain al món arribi als 2.300 milions de dòlars en un parell d’anys, a un ritme de creixement del 70% anual. Un estudi de la Generalitat assegura que entre el 2014 i el 2016 es van registrar 296 patents al sector del Blockchain, sobretot en l’àmbit de la gestió d’identitats i el control del frau en transaccions digitals.

Són els mateixos bancs els que estan desenvolupant cada vegada més aplicacions Blockchain per al control d’instruments financers. Jorge Serna, de la firma Securitize, va posar la cirereta a la trobada a l’explicar les aplicacions pràctiques de Blockchain en l’emissió de tokens o drets. I és que l’emissió i gestió de registres de propietat sobre actius és un camp de desenvolupament que complica ja encara més l’univers financer mundial, instruments d’inversió eficients ancorats a la xarxa de xarxes però lluny del món de l’economia del segle passat.