Administracions públiques

El dèficit públic es dispara el 9% fins a l'agost

L'Estat redueix el seu forat mentre que empitjora el d'autonomies i Seguretat Social

Catalunya eleva el seu desfasament pressupostari fins als 311 milions

rosas50518391 maria jesus montero diputacion permanente hacienda191022115525

rosas50518391 maria jesus montero diputacion permanente hacienda191022115525 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El dèficit de les administracions públiques (sense comptar els ajuntaments) va créxer el 9% en els vuit primers mesos de l’any, fins a arribar als 25.900 milions d’euros, l’equivalent al 2,07% del PIB, davant l’1,98% registrat en igual període l’any anterior. 

Les dades, publicades aquest dimarts pelMinisteri d’Hisenda, recullen les respectives dades de dèficit públic del’administració central, de les comunitats autònomes i de la Seguretat Social. Les dades de les corporacions locals porten una mica més de retard. En principi, es pot pensar que els ajuntaments aportaran superàvit (més ingressos que despeses) als comptes públics i que això permetrà corregir en part els números vermells de 25.900 milions que donen les altres tres administracions públiques. No obstant, el que resulta innegable és l’empitjorament del 9% en els comptes d’aquest últim bloc.

Administració central

Atenent els diferents nivells d’administració,l’administració central corregeix un 13% el seu dèficit fins a l’agost i el situa en l’equivalent a l’1,37% del PIB.

Aquest dimarts, a més, el Ministeri d’Hisenda també ha publicat les dades de l’Estat corresponents al mes de setembre. En els nou primers mesos de l’any, el dèficit d’Estat presenta una correcció del 38,4%, fins a situar-se en 7.808 milions d’euros (0,63% del PIB, menys de la meitat que a l’agost). En aquest període, els ingressos han pujat el 4,2% mentre que les despeses acumulen una alça del 0,8%

Comunitats autònomes

L’administració regional registra un dèficit de 2.576 milions en els primers vuit mesos de l’any (davant el superàvit de 1.092 milions del mateix període de l’any anterior). En termes de PIB, el dèficit autonòmic se situa en el 0,21%. Així fins a l’agost, els ingressos s’han incrementat un 2,2%, tot i que es tracta d’una comparativa no homogènia. Per la seva banda, la despesa no financera, augmenta un 5,4%, 

En particular, Catalunya acumula un dèficit de 311 milions fins a l’agost (0,13% del PIB) davant el superàvit de 18 milions del mateix període de l’any anterior

Quatre comunitats presenten superàvit (les Balears, les Canàries, Navarra, la Rioja i el País Basc) mentre que Extremadura despunta amb un dèficit de l’1,57% del seu PIB)

Seguretat Social

El Sistema de Seguretat Social registra un dèficit de 7.903 milions (0,63% del PIB) fins a l’agost. Els ingressos per cotitzacions socials s’incrementen un 8,3% mentre que les prestacions socials diferents de les transferències socials han pujat el 6%. La major part d’aquesta despesa (el 89%) correspon a pensions contributives, que augmenten un 5,4% fins a l’agost.

El ministeri de Treball també ha publicat aquest dimarts les dades relatives al mes de setembre, un mes en què el dèficit de la Seguretat Social es va reduir respecte al mes anterior fins als 6.324,39 milions. 

Dins del conjunt dels fons de la Seguretat Social, el Servei Públic d’Ocupació Estatal registra un superàvit de 1.587 milions (0,13% del PIB). Els ingressos per cotitzacions socials s’incrementen un 7,9% mentre que les prestacions socials han augmentat un 6,5%. 

Notícies relacionades

Per la seva banda, el Fogasa registra un superàvit de 95 milions d’euros, amb un descens del 6,2% de les seves despeses, per les menors prestacions socials diferents de les transferències socials en espècie

En conjunt, els Fons de la Seguretat Social (sistema de la Seguretat Social, més el Servei Públic d’Ocupació i el Fogasa) van registrar un dèficit de 6.221 milions fins a l’agost. que suposa el 0,50% del PIB. .