Inversió estrangera

Les multinacionals adverteixen que la «inseguretat» a Catalunya pot fer perillar les inversions

La presidenta de Multinacionals Marca Espanya recorda que per a la inversió és «fonamental» un clima de confiança

La presidenta de Sodexo adverteix estar «superpreocupada» que puguin «canviar les coses» en les inversions

zentauroepp49704988 barcelona  04 09 2019  sociedad   una joven observa los prod190906144916

zentauroepp49704988 barcelona 04 09 2019 sociedad una joven observa los prod190906144916 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Les multinacionals estrangeres amb seu a Espanya reclamen «estabilitat» política i jurídica per «continuar i créixer» en aquest país.

Així ho va posar de manifest la presidenta de Multinacionals Marca Espanya, Beatriz Blasco, en la inauguració del Congrés Anual d’aquesta entitat. «Les empreses multinacionals per continuar i créixer a Espanya necessitem estabilitat política i jurídica, i un marc regulatori competitiu respecte als països amb els quals competim per atreure inversions», va assegurar Blasco durant la seva al·locució.

La presidenta de l’organització no va voler entrar a valorar la situació política actual, però sí que va assegurar que espera que es resolgui «aviat» perquè per a la inversió és «fonamental» un clima de confiança, va explicar. En el cas dels disturbis a Catalunya, Blasco va concretar que «la inseguretat redueix la confiança», per això, va afegir, «com abans reprenguem un entorn de confiança i certesa, millor per a les inversions».

«Com més confiança generem, més continuarem creixent com ho estem fent», va explicar Blasco, que va advertir que la incertesa genera «polarització de les activitats empresarials i comercials».

A Espanya hi ha gairebé 13.000 filials d’empreses estrangeres, com Google, Facebook, Siemens o ING, un 84% més que fa 10 anys. Unes empreses que representen només el 0,6% del total de les empreses d’aquest país, però sumen el 30% de la facturació total (554.000 milions d’euros), segons aquesta entitat, per la qual cosa, en paraules de la ministra d’Economia i Empreses, Nadia Calviño, són molt importants «per a l’obertura a l’exterior i l’increment de les exportacions, així com la creació de la imatge país». 

La presidenta de Sodexo Iberia, Carina Cabezas, va ser més explícita al reconèixer estar «superpreocupada» per l’actual situació que es viu a Catalunya. La matriu dels populars ‘tiquet restaurant’ va ser una de les empreses que va canviar la seva seu social de Catalunya a Madrid (Las Rozas) després del referèndum independentista de l’1 d’octubre i reconeix que a l’entitat hi ha molta preocupació sobre els disturbis que han seguit la sentència.

Notícies relacionades

«Em preocupa que puguin canviar les coses [inversions] perquè en un moment determinat algú es pugui espantar més del compte», va assegurar Cabezas. «Estem preocupats, els meus patrons em pregunten per què no hi ha un Govern estable a la nació i què està passant a Catalunya», va agregar.

Per la seva banda, el conseller delegat d’ING a Espanya, César González Bueno, va advertir la seva «preocupació» per les dificultats de formar un Govern a Espanya i, tot i que va lamentar la situació a Catalunya, va considerar –i va citar Ortega i Gasset per fer-ho– que «el problema català» és un problema que «hem de portar».«Estem passant per una fase aguda que em fa molt mal, però posant els llums llargs Espanya no ha deixat de progressar», va dir Bueno. «Això passarà», va agregar.