Brussel·les amonesta Espanya i li exigeix «com més aviat millor» un pressupost actualitzat

L'esborrany del pla pressupostari per al 2020 no ha convençut la Comissió Europea que alerta de la pujada de la despesa pública i del risc de desviació del dèficit

rosas50230074 nadia calvino consejo ministros191004175907

rosas50230074 nadia calvino consejo ministros191004175907 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez / Bruselas

L’esborrany de pla pressupostari per al 2020 remès el 15 d’octubre pelGovern de Pedro Sánchez no ha convençut Brussel·les, i així ho ha transmès aquest dimarts la Comissió Europea de manera oficial a la ministra d’economia, Nadia Calviñoen una cartaen què adverteix que el projecte espanyol «apunta a un risc de desviació significativa el 2020» i «de l’ajustament estructural requerit», tant aquest any com el vinent.

La Comissió Europea és conscient que, atesa la situació del govern en funcions, l’esborrany s’ha elaborat sense canvis de política i que no hi ha modificacions en l’equilibri estructural el 2020. «Una vegada recalculat pels serveis de la Comissió, segons la metodologia acordada, el canvi en el saldo estructural porta a una millora del 0,1% del PIB, que no assoleix l’ajustament estructural recomanat del 0,65% del PIB», avisa la missiva, firmada pel vicepresident Valdis Dombrovskis i el comissari Pierre Moscovici.

El primer cop d’ull al pla pressupostari també deixa un segon problema: la taxa de creixement nominal de la despesa pública anticipada pel Govern és del 3,8%, molt per sobre del 0,9% exigit, fet que significa que Espanya incomplirà els objectius establerts el 9 de juliol pel Consell de Ministres d’Economia i Finances de la UE (Ecofin) al disparar-se la despesa pública molt per sobre del previst. En aquest sentit, les projeccions tampoc garanteixen el compliment del camí de deute el 2020. 

L’esborrany remès per Espanya inclou un nou quadre macroeconòmic que rebaixa la previsió del creixement al 2,1% el 2019 i a l’1,8% el 2020 amb una previsió d’una pujada de les pensions del 0,9% i un augment dels sous públics del 2%. No obstant, al ser un escenari inercial no s’hi inclouen noves mesures tributàries.

Pressupost actualitzat

Notícies relacionades

«Tot i que entenem que la presentació del projecte de pressupostos va amb retard respecte al calendari habitual, volem ressaltar la importància de remetre un projecte de pressupostos actualitzat», apressa l’Executiu comunitari, que insta les autoritats espanyoles a remetre el nou pla Brussel·les tan aviat com el nou govern que surti de les eleccions del 10 de novembre el present al Congrés dels diputats. «Convidem les autoritats espanyoles a enviar, tan aviat com l’esborrany de pressupostos sigui enviat al Parlament espanyol, un pla actualitzat a la Comissió Europea i a l’Eurogrup, que garanteixi el compliment amb la recomanació del Consell per a Espanya». 

Les cartes d’aquest tipus s’envien quan, després de l’anàlisi preliminar, els tècnics comunitaris conclouen que existeix un «risc seriós d’incompliment» de les normes comunitàries i, el primer pas en l’examen que cada any realitza la Comissió Europea dels plans pressupostaris en el marc del semestre europeu, l’objectiu del qual és identificar possibles desviacions que puguin posar en risc l’estabilitat de la zona euro. A més d’Espanya, també han rebut una missiva de Brussel·les Itàlia, França, Bèlgica, Finlàndia i Portugal.