INDICADORS TURÍSTICS

Les pernoctacions extrahoteleres van pujar l'1,8% a l'agost

camping

camping

4
Es llegeix en minuts

Les pernoctacions fetes en allotjaments turístics extrahotelers (apartaments, càmpings, allotjaments de turisme rural i albergs) van superar els 25,2 milions a l’agost, l’1,8% més que el mateix mes del 2018. Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publicades aquest divendres, en els vuit primers mesos de l’any les pernoctacions extrahoteleres es van incrementar el 0,2% respecte del mateix període de l’any anterior.

A l’agost, les pernoctacions extrahoteleres de residents van pujar el 4,1%, mentre que les de no residents van baixar el 0,6% respecte del mateix mes del 2008. El vuitè mes de l’any, l’estada mitjana es va situar en 5,4 pernoctacions per viatger.

Del total de pernoctacions, les de residents van superar els 13,4 milions l’agost, amb 2,8 milions de viatgers, mentre que les dels procedents de la Unió Europea (exclosa Espanya) van arribar als 10,9 milions, amb 1,6 milions de viatgers. De la resta del món, es van registrar 928.516 pernoctacions, amb 210.425 viatgers.

Les pernoctacions en apartaments turístics van augmentar el 0,3% a l’agost, amb un augment del 3,6% les de residents i una baixada de l’1,6% en les de no residents. Les taxes de variació anual de les pernoctacions en apartaments turístics han tingut creixements negatius al llarg dels últims mesos, excepte a l’abril i l’agost, degut principalment al fet que hi ha establiments d’apartaments turístics que s’estan reclassificant i que passaran a ser considerats vivendes d’ús turístic i sortiran de l’àmbit d’observació de l’Enquesta d’Ocupació d’Apartaments Turístics (EOAP).

L’estada mitjana es va reduir el 6,1% respecte del mateix mes del 2018 fins a 6,3 pernoctacions per viatger. A l’agost es van ocupar el 58,8% de les places ofertes pels apartaments turístics, un 2,9% més que el mateix mes de l’any anterior. Els caps de setmana el grau d’ocupació també va ser del 58,8%, amb un increment de l’1,2%.

Les pernoctacions de no residents en apartaments turístics representen el 60,8% del total a l’agost. El Regne Unit va ser el principal mercat emissor, amb 2,4 milions de pernoctacions, un 3,9% menys que un any abans. El següent mercat emissor és França, amb més d’1,2 milions de pernoctacions, un 10,5% més.

Per destins, Canàries va ser la destinació preferida en apartaments, amb 2,8 milions de pernoctacions i un descens del 7,5% respecte a l’agost del 2018. Cantàbria va tenir més ocupació en total, amb el 89,2% dels apartaments oferts.

Per zones turístiques, Costa Blanca va ser el destí preferit, amb més d’1,3 milions de pernoctacions, mentre que l’illa de Mallorca va tenir més ocupació, amb el 89,7% dels apartaments oferts. Els punts turístics amb més nombre de pernoctacions a l’agost van ser San Bartolomé de Tirajana, Benidorm i Arona. L’Índex de Preus d’Apartaments Turístics (IPAP) va pujar un 2,5% l’agost respecte al mateix mes del 2018.

Les pernoctacions en càmpings a l’agost van registrar un increment del 3,1% respecte al mateix mes de l’any anterior, amb un augment del 4,5% en les de residents i del 0,9% en les de no residents.

El mes d’agost es van ocupar el 58% de les parcel·les ofertes, un 3,2% més que l’any abans, mentre que en el cap de setmana van estar ocupades un 58,9%, amb un descens del 0,1%. El 37,3% de les pernoctacions en càmpings van ser fetes per viatgers no residents. França va ser el principal mercat emissor, amb el 36,7% de les pernoctacions de no residents, un 7,9% més que l’agost de 2018.

Catalunya va ser la destinació favorita en càmpings, amb 5,2 milions de pernoctacions, el que suposa un increment del 2% en taxa anual. La Rioja va tenir més ocupació en total, amb el 81,1% de les parcel·les ofertes. Per zones turístiques, la Costa Brava va ser el destí preferit, amb 2,4 milions de pernoctacions, mentre que la Costa de Guipuzkoa va tenir més ocupació amb el 82,9% de les parcel·les cobertes. Els punts turístics amb més pernoctacions en càmpings van ser Torroella de Montgrí, Mont-Roig del Camp i Sant Pere Pescador. L’Índex de Preus de Càmpings (IPAC) va augmentar un 2,4%.

Als allotjaments rurals, les pernoctacions van augmentar un 2,6% respecte al mes d’agost del 2018. Les de residents es van incrementar un 4,5%, mentre que les de no residents van caure un 2,4%. Als allotjaments de turisme rural es van ocupar el 42,7% de les places a l’agost, un 0,5% més que el mateix mes del 2018. El grau d’ocupació de cap de setmana es va situar en el 45,3%, amb un descens del 5,5%.

Notícies relacionades

Per comunitats, Castella i Lleó va ser la destinació preferida, amb 338.939 pernoctacions, un 3,9% més, i les illes Balears van tenir més ocupació en total, amb el 64,9% de les places ofertes. Per zones turístiques, l’illa de Mallorca va ser la destinació preferida, amb 171.726 pernoctacions, i l’illa de Menorca va obtenir més ocupació, amb el 78,1% de les places ofertes. L’Índex de Preus d’Allotjaments de Turisme Rural (IPTR) va pujar un 2,5% aquest mes. D’altra banda, les pernoctacions dels albergs a l’agost van registrar un augment anual del 7,5%, un 1,5% en les de residents i un 23,4% en les de no residents.

Durant el mes, es van ocupar el 44,9% de les places en albergs, un 6,1% més que un any abans. Catalunya va ser el destí preferit, amb 125.206 pernoctacions, un 8,5% més que l’agost de 2018. L’ocupació més elevada es va registrar a les Illes Balears, amb el 74,8% de les places ofertes.

Temes:

Turisme