Crisi d'un turoperador

Thomas Cook cancel·la almenys 42 vols a Catalunya, amb uns 7.500 passatgers

Un total de 28 vols cancel·lats a Reus i 14 més a Girona fins a l'octubre

49997734 60

49997734 60 / Peter Byrne (AP)

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La suspensió de pagaments de l’operador turístic britànic Thomas Cook ha comportat de manera immediata la cancel·lació de 42 vols a Catalunya amb uns 7.500 passatgers afectats, segons les primeres estimacions. Els vols afectats a Catalunya es concentren als aeroports de Girona i Reus. En concret, un total de 28 vols han sigut cancel·lats a Reus (10 que s’havien d’operar al setembre i 18 de l’octubre) més 14 vols més a Girona fins a l’octubre. 

Un dels elements que més preocupa en aquests moments és la repatriació dels turistes afectats, principalment distribuïts a la Costa Brava (uns 300 turistes a 10 hotels de Lloret) i a la Costa Daurada. El Govern està actualment avaluant la situació, mentre la companyia britànica ha habilitat una pàgina web per informar-ne els afectats.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha informat que els dos objectius bàsics en aquests moments són el retorn dels afectats i avaluar l’impacte al sector turístic català. Segons càlculs del Govern, la majoria dels turistes atrapats a Catalunya són del Regne Unit, de Bèlgica i d’Holanda i es xifren en uns 5.000 dels més de 80.000 que visiten anualment Catalunya. Demà hi haurà una reunió a la Secretaria de Turisme del Govern de Madrid per establir mesures de salvaguarda del teixit empresarial turístic. 

El sector d’agències de viatge considera que els turistes britànics són tan rellevants per a Espanya que l’impacte final serà menor per al sector del que es pensa. «La suspensió de pagaments de Thomas Cook deixa un buit important al mercat i altres operadores voldran cobrir aquest espai. El turista britànic suposa gairebé el 20% del sector», opina el president de la patronal d’agències de viatge Acave, Martí Sarrate. Entre aquestes empreses capaces de cobrir els serveis de Thomas Cook, hi ha la multinacional TUI, per exemple, tot i que operadores locals també poden afrontar aquest repte. 

El secretari general d’Infraestructures i Mobilitat del Govern, Isidre Gavín, ha descartat aquest dilluns que el tancament de Thomas Cook tingui un impacte «massiu» a l’aeroport de Lleida-Alguaire, on la companyia aèria britànica proveeix el 60% dels serveis aeronàutics que deixa el turoperador Neilson. «Confiem que es podrà operar i que l’impacte sigui menor», va explicar en una conversa telefònica amb l’ACN. 

Notícies relacionades

Thomas Cook va informar aquest dilluns de la suspensió de pagaments després d’acumular abundants pèrdues i sense possibilitat de rescat malgrat els seus 170 anys d’història. El nombre de vols cancel·lats només aquest dilluns a Espanya ascendeix a uns 46, la majoria concentrats a les Canàries i les Balears (24 vols). Thomas Cook tenia previstes aquesta setmana a les Canàries 159 operacions. D’aquestes, 53 vols amb més d’11.300 places s’havien de canalitzar a través de l’aeroport Tenerife Sud, 58 amb Lanzarote, on havia comercialitzat més de 6.500 places, i 30 vols amb Fuerteventura, on disposava de més de 6.800 seients. 3.100 clients més havien comprat bitllets per viatjar en un dels 16 vols que l’empresa tenia previst operar aquesta setmana amb l’aeroport de La Palma, mentre que d’altres anaven a volar amb destí o precedència Gran Canària. 

Fins al seu col·lapse, Thomas Cook venia paquets turístics a 19 milions de persones al Regne Unit i el món a més de 15 països, i disposava de 560 sucursals. 

Temes:

Turisme Empreses