QUALIFICACIÓ

Standard & Poor's millora la seva qualificació del deute espanyol malgrat la incertesa política

L'agència nord-americana eleva a 'A' amb perspectiva «estable» el ràting dels títols sobirans

La firma canadenca DBRS també millora la seva perspectiva sobre la capacitat de pagament del Tresor fins a A+

rosas49948463 bolsa espanola190920191307

rosas49948463 bolsa espanola190920191307

5
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Aquest divendres, l’agència de qualificació de deute Standard & Poor’s (S&P) ha decidit millorar lleugerament la nota de solvència del deute públic espanyol des d’‘A’ amb perspectiva negativa a ‘A’ amb perspectiva estable. DBRS, d’altra banda, també manté el ràting d’Espanya en ‘A’ i millora la seva perspectiva d’estable a positiva.

La millora relativa de les dues qualificacions es produeix malgrat el context de desacceleració de l’economia i de la prolongació del període d’incertesa política, després de la convocatòria d’unes noves eleccions generals el 10 de novembre.

Aquesta és la primera revisió a l’alça que practica S&P sobre la solvència del deute espanyol des de març del 2018. 

Després de rebre l’informe de S&P, el Ministeri d’Economia ha remarcat que s’hi «destaca el creixement més elevat de la nostra economia davant la zona euro, i estima que es podria mantenir en els pròxims tres anys». A més, segons Economia, l’informe «considera que Espanya està millor posicionada per afrontar reptes externs com el ‘brexit’ o la desacceleració econòmica europea». En aquest sentit, es destaquen els guanys de competitivitat, que s’estan traduint en superàvits per compte corrent en els últims anys. 

Les agències de ràting analitzen la solvència econòmica d’empreses, bancs i administracions públiques i la seva capacitat per tornar els deutes. En funció d’aquestes anàlisis les agències atorguen notes que van des del ‘bo porqueria’ (lletra C) quan hi ha un elevat risc d’impagament, fins a la triple A, si la solvència és absoluta.

La nota ‘A’ que continua atribuint S&P al deute espanyol descriu una “forta» capacitat per fer front als compromisos de pagament del deute, però més susceptible als canvis adversos de circumstàncies o de condicions econòmiques que amb altres qualificacions més elevades, com seria la ‘doble A’.

Al seu informe anterior, del mes de març del 2019, la firma nord-americana S&P ja va deixar en suspens una possible revisió a l’alça de la seva qualificació. Llavors, els símptomes d’alentiment econòmic i la incertesa en vista de les eleccions generals convocades per al 28 d’abril van aconsellar l’agència mantenir el ràting en A– i deixar la porta oberta a una millora al setembre en espera, també, d’un alleujament en les tensions a Catalunya.

DBRS millora la seva visió

D’altra banda, l’agència canadenca DBRS ha decidit aquest mateix divendres millorar lleugerament la seva qualificació del deute públic espanyol que passa d’un ràting ‘A’ amb «perspectiva estable» a un altre «amb perspectiva positiva».

DBRS és la quarta agència de qualificació de risc creditici més important del món i és una de les quatre que pren en consideració el Banc Central Europeu (BCE). També és l’única que manté un contracte amb el Govern espanyol per a l’emissió dels seus informes (les altres agències els emeten de manera autònoma).

Segons el comunicat emès per l’agència canadenca, malgrat els signes de desacceleració, DBRS espera que l’economia espanyola continuï creixent a un ritme «saludable» per sobre de la mitjana de la zona euro aquest any i el que ve, amb el deteriorament del sector exterior com a principal amenaça.

L’alt nivell de deute públic i la dependència del finançament exterior segueixen constituint una rèmora que impedeixen a DBRS anar més lluny en la seva qualificació. En el costat positiu hi ha que, si bé continua la «situació política desafiadora a la Comunitat Autònoma de Catalunya», el seu impacte econòmic fins ara ha sigut relativament moderat. «DBRS espera que la qüestió catalana es mantingui en un segon pla en els pròxims anys», i tot i que hi ha el risc que les tensions augmentin com a conseqüència de la sentència del procés «DBRS no espera que un nou enfrontament potencial entre el govern central i el regional arribi als nivells observats a finalitats de 2017». A més, «considera que l’impacte en l’economia espanyola de la situació política a Catalunya ha sigut relativament silenciat».

«DBRS espera que l’índex de deute del govern continuï disminuint en els pròxims anys, ajudat pels superàvit primaris, l’entorn de taxes d’interès baixes i el creixement nominal del PIB», s’afirma. A més l’agència canadenca «no espera que el pròxim govern nacional implementi canvis abruptes en la política que desafiarien l’avaluació actual» de la capacitat de pagament, si bé admet que «les mesures menys populars que podrien millorar estructuralment els resultats fiscals o econòmics podrien retardar-se encara més»

L’agència dubta de l’objectiu del Govern en funcions d’arribar al’equilibri pressupostari el 2022, si bé admet que «l’escenari més probable en aquest moment» d’un nou Executiu socialista podria adoptar les mesures fiscals incorporades en el fallit projecte de Pressupostos del 2018 per contribuir-hi

El punt feble es continua situant en la reforma pendent del sistema de pensions. «Atesa la demografia desfavorable d’Espanya, revertir les característiques clau de la reforma de les pensions, com la possibilitat de tornar a vincular les pensions amb la inflació de l’índex de preus al consumidor de forma permanent, podria posar en risc la sostenibilitat a llarg termini del sistema de pensions si no és compensat per mesures compensatòries», s’afirma.

 

Altres qualificacions 

La britànica Fitch, d’altra banda, aquest mes de juny va decidir mantenir la nota d’Espanya en ‘A-’ amb perspectiva estable i descartar una retallada, ja que apreciava la possibilitat d’una política econòmica continuista en un hipotètic nou Govern del PSOE que, finalment, no ha sigut possible.

Moody’s preveu publicar el seu nou informe de qualificació del deute públic espanyol el 15 de novembre (cinc dies després d’una hipotètica convocatòria electoral, si no s’aconsegueix un acord de Govern). Moody’s es manté com la més pessimista de les grans agències de qualificació. El febrer passat va mantenir el seu ràting de ‘Baa1’ per al deute públic espanyol després de descartar una acceleració del creixement econòmic o del sanejament dels comptes públics i no apreciar una resolució de la incertesa política, particularment en el cas de les tensions amb Catalunya. Després, ni tan sols ha descartat emprendre una possible rebaixa del ràting d’Espanya en la seva revisió de novembre en funció d’una possible reversió de les reformes laboral i de pensions.

Recentment, l’agència japonesa R&I R&I va pujar un esglaó la seva qualificació sobre el deute espanyol i va passar d’‘A-’ a ‘A’, pel «sòlid» creixement de l’economia espanyola i les millores de la posició fiscal, del sector exterior i del sistema financer

Evolució dels índexs

Espanya va perdre la matrícula d’honor del deute públic que suposa la ‘triple A’ el gener del 2009 i va tocar terra l’octubre del 2012. 

Durant la crisi europea del deute, S&P va arribar a rebaixar la qualificació del deute públic espanyol fins a la nota de BBB-, un esglaó per sobre del grau d’especulació o ‘bo porqueria’.

Des d’aleshores ha començat a pujar lentament alguns esglaons i el gener del 2018 per primera vegada una de les tres grans agències –Fitch– va tornar el deute espanyol al terreny de la lletra (A-).

 

Notícies relacionades

.