INFORME

L'OCDE preveu la pitjor dada de creixement mundial des de la crisi financera

L'organisme revisa en tres i quatre dècimes els seus pronòstics del maig

Les tensions comercials i un possible 'brexit' sense acord generen incertesa i llasten l'expansió

Contenidors de mercaderies al port de Barcelona.

Contenidors de mercaderies al port de Barcelona. / Joan S. Puig Pasqual

4
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

L’economia mundial es debilita i el seu futur és incert. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) espera per a aquest any la taxa de creixement més baixa des de la crisi financera del 2008 a causa de les tensions derivades de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, la incertesa entorn del ‘brexit’ i l’alt nivell d’endeutament privat.

Ningú escapa a aquest panorama ombrívol, ni els països rics ni els emergents, segons l’últim informe de Perspectivas presentat aquest dijous per l’organisme amb seu a París. «El creixement mundial podria estancar-se en un nivell baix si els poders públics no adopten mesurades enèrgiques», adverteix.

La intensitat delsconflictes comercials pesa cada vegada més en la confiança dels inversors, accentuant els dubtes sobre les polítiques públiques i augmentant els riscos sobre els mercats de capitals. Un còctel que posa en perill un creixement per si mateix tímid.

Els càlculs de l’OCDE xifren en 2,9% i 3% l’expansió econòmica mundial aquest any i el que ve, és a dir que revisa seriosament a la baixa les seves previsions del mes de maig, quan confiava en un PIB del 3,2% per al 2019 i del 3,4% per al 2020.

Es tracta de la taxa de creixement més baixa en deu anys. I les expectatives no són bones, perquè els nuvolots que auguren una tendència a la baixa estan lluny de desaparèixer de l’horitzó.

Si fins ara, el sector de serveis s’ha vist beneficiat pel dinamisme del consum, la debilitat del sector manufacturer i les tensions comercials podrien llastar la creació d’ocupació, l’ingrés de les llars i la despesa.

Inquietud pel ‘brexit’

Un altre focus d’inquietud és el calendari lligat al ‘brexit’, previst per al 31 d’octubre i, de moment, sense aparences que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea es faci de manera ordenada i amb un acord entre Londres i Brussel·les. L’OCDE tem que una sortida abrupta enfonsi l’economia britànica en la recessió el 2020 i arrossegament als sectors econòmics europeus més susceptibles de veure’s impactats per la caiguda britànica.

S’hi suma el nerviosisme del mercat petrolier després de l’atac a les refineries de l’Aràbia Saudita el 14 de setembre passat, que ha minvat en un 5% la producció i encarit el preu del cru. Això podria costar a l’economia mundial un 0,2% del PIB si el barril oscil·la entre els 70 i els 90 dòlars, segons l’OCDE.

Més riscos. La institució dirigida per Ángel Gurría observa amb preocupació la desacceleració de l’economia xinesa i la vulnerabilitat dels mercats de capitals. «L’economia mundial s’enfronta a riscos cada vegada més importants i preocupa que s’instal·li un creixement lent», ha declarat l’economista cap de l’OCDE, Laurence Boone. 

Sota una aparent calma, la guerra comercial entre Pequín i Washington continua vigent. Els Estats Units amenacen fins i tot la Unió Europea amb sancions comercials ni s’aconsegueix un acord abans del mes de novembre. Tot en un context en què l’inquilí de la Casa Blanca ha fet saltar pels aires els marcs multilaterals de negociació com l’Organització Mundial del Comerç (OMC).

En el primer trimestre del 2019 el comerç mundial de béns i serveis amb prou feines va créixer i en el segon trimestre de l’any podria ser fins i tot negatiu. La imposició d’aranzels podria portar les empreses a deslocalitzar els seus centres i a reduir la seva producció, amb les consegüents conseqüències a la cadena de distribució.

«S’ha d’acabar amb l’augment dels drets de duana i les subvencions que distorsionen el comerç i restablir regles previsibles per a les empreses», ha indicat Boone.

ocde / periodico

Més inversió pública

Les empreses tendeixen a posposar les seves inversions a causa del clima d’incertesa. Segons l’OCDE només van augmentar un 1% en el primer trimestre del 2019 davant el 5% el 2018. El sector industrial és el més afectat, sobretot als països rics, i impacta especialment en l’economia alemanya, que només creixerà un 0,5%, un punt menys que el 2018.

Igual com ha fet el Banc Central Europeu (BCE), l’OCDE suggereix als governs que aprofitin els baixos tipus d’interès per augmentar les seves inversions públiques en infraestructures i rellançar l’activitat. Quan el dèficit pressupostari i el deute públic siguin alts, l’organisme reclama millorar la política fiscal.

Així mateix, ha reclamat reformes estructurals més ambicioses per limitar l’impacte negatiu de les restriccions comercials i del retrocés de la inversió internacional.

La Xina i els EUA

Notícies relacionades

De moment, l’organisme calcula quel’economia nord-americana creixerà un 2,4% el 2019 i un 2% el 2020, quatre i tres dècimes menys que en les previsions del maig, i que la xinesa avançarà un 6,1 i un 5,7%, fet que suposa una retallada d’una i tres dècimes. A l’eurozona  l’ajustament és més lleu (1,1 % el 2019 i 1 % el 2020).

L’impacte d’aquesta fosca conjuntura també es deixa sentir en la qualitat de vida dels ciutadans. S’allunyen les perspectives de millorar els ingressos.