Segons Eurostat

Espanya, el segon país de la UE amb el mercat laboral més saturat

L'economia espanyola encadena dos anys consecutius sense ampliar la seva reserva de llocs de treball disponibles i se li resisteix reduir l'atur per sota del 14%

zentauroepp18805540 desempleo190129084534

zentauroepp18805540 desempleo190129084534 / DOMINIQUE FAGET

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Mentre a Europa els diferents estats membres, després de diversos anys reenganxats al creixement econòmic, mostren cada vegada més dificultats per trobar candidats per als seus llocs de treball, Espanya navega per altres coordenades. El mercat laboral espanyol encadena dos anys consecutius amb el nombre de llocs de treball vacants sense moure’s de la xifra del 0,9%. Així ho reflecteixen les dades publicades aquest dilluns per l’oficina estadística de la Unió Europea (UE), Eurostat, que constaten que Espanya és, després de Grècia, el país de la UE on menys llocs de treball es troben sense cobrir.

A l’economia espanyola li costa crear llocs de treball a un ritme suficient que compensi les elevades taxes d’atur que arrossega; encara entorn del 14%. Mentrestant, la mitjana d’estats de la UE va pujar en el segon trimestre del 2019 una dècima respecte a l’anterior i va tancar el juny amb el 2,4% de llocs de treball vacants. I un punt per sobre respecte al mateix trimestre del 2013, quan va començar a encadenar lleugers increments trimestre rere trimestre.

Notícies relacionades

La liquiditat de vacants disponibles és un recurs que impacta directament en la fluïdesa amb què el mercat laboral dels estats dona sortida a l’atur de la seva gent i permet encadenar uns llocs de treball amb els altres. Tres de les quatre economies (Txèquia, Alemanya i Holanda) que més vacants van registrar en el segon trimestre del 2019 van ser, al seu torn, les que menors taxes d’atur van experimentar.

La República Txeca és el cas més extrem, ja que va donar fe d’un atur del 2% i va registrar la necessitat de cobrir el 6% dels seus llocs de treball de la seva economia. Alemanya, per la seva banda, va compaginar una taxa d’atur idèntica al nombre de vacants disponibles, totes dues del 3,3%. I, a l’altre costat, Grècia i Espanya es van situar com els estats amb més atur i menys vacants per cobrir.

Temes:

Ocupació